Βέροια Πολιτική

Παναγιώτης Χατζησάββας: Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας / να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη | videos

Από τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Βέροιας Παναγιώτη Χατζησάββα, Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης, πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Τοποθέτηση του Χατζησάββα Παναγιώτη, Δημοτικού Συμβούλου – Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12/2/2024 για Προϋπολογισμό, Τεχνικό Πρόγραμμα και Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης έτους 2024

κ. Πρόεδρε,

Φαίνεται πως έπιασαν τόπο οι επισημάνσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης τα προηγούμενα χρόνια κι έτσι έρχεται σήμερα ο Προϋπολογισμός, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης σε ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί με τη σοβαρότητα και την άνεση χρόνου που αρμόζει.

Εκ προοιμίου να αναφέρω πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2024 και κατά συνέπεια και το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σήμερα είναι αντιλαϊκός και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική. Τον καταψηφίζουμε γιατί δεν απαντά σε καμία περίπτωση στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τις οποίες θυσιάζει για μια ακόμα χρονιά στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων επιχειρηματικών ομίλων, των εργολάβων και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Τον καταψηφίζουμε γιατί εμπεριέχει τις αυξήσεις των δημοτικών τελών τις οποίες καταψηφίσαμε και ζητήσαμε με δημόσια ανακοίνωση να τις πάρετε πίσω. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2.121.605 € παραπάνω από το 2023 θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι δημότες.

Τον καταψηφίζουμε γιατί εμπεριέχει την ανταποδοτικότητα που όλοι σας, δημοτική αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην βεβαίως της Λαϊκής Συσπείρωσης, πίνετε νερό στο όνομά της. Και τι σημαίνει ανταποδοτικότητα; Να πληρώνουν οι δημότες διπλά και τρίδιπλα για παροχές και υπηρεσίες που τις έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσα από τη φορολογία. 62,9 δις. ευρώ είναι τα συνολικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, 6,2 δισ. παραπάνω φόρους από πέρυσι θα βγουν από το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών κι εσείς αντί να διεκδικήσετε από την κυβέρνηση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που παράνομα παρακρατεί και δε λέτε κουβέντα για αυτό, αντί να διεκδικήσετε τα αναγκαία κονδύλια, μεταβιβάζετε το κόστος στους δημότες εντείνοντας τη φορολεηλασία με την αύξηση των δημοτικών τελών και την ανταποδοτικότητα. Κι όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν, χωρίς ίχνος υπερβολής, από την ακρίβεια, που αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, να ζεστάνουν το σπίτι τους …

Για αυτό λέμε ξεκάθαρα και από αυτό το βήμα στους δημότες πως η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ και η υφαρπαγή των παρακρατηθέντων πόρων από το κεντρικό κράτος έχουν διαχρονικά τη σιωπηλή συναίνεση της διοίκησης Βοργιαζίδη κι όλων των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται και διεκδικεί:

  • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους εξευτελιστικούς πόρους της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν αφαιρεθεί, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους, και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους. Κανένας συμβιβασμός από το δικαίωμα διεκδίκησης για την επιστροφή τους.

Δε λέτε, επίσης, κουβέντα για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποστελέχωση, τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα να δαπανάται ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του προϋπολογισμού σε ιδιώτες κι εργολάβους για εκπόνηση μελετών, για μίσθωση μηχανημάτων κ.ά. Και σε όσους αναρωτιούνται τι να κάνουμε, τους παραπέμπουμε στο παράδειγμα της Πάτρας, στο πώς εκεί η Λαϊκή Συσπείρωση και ο κομμουνιστής δήμαρχος κ. Πελετίδης υλοποιεί ένα τεράστιο έργο αναμορφώνοντας στην κυριολεξία την πόλη και τα χωριά του Δήμου της Πάτρας με ίδια μέσα, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, συντηρώντας και επισκευάζοντας μηχανήματα, αγοράζοντας νέα δικά του μηχανήματα, για να κάνει τα περισσότερα έργα ο Δήμος Πατρών φθηνά για τον λαό, με αυτεπιστασία κι όχι με εργολάβους, που κάνουν κυριολεκτικά πάρτι στον Δήμο μας.

Τον καταψηφίζουμε, επίσης, για τις κουτσουρεμένες αποδόσεις στις σχολικές επιτροπές, αν κι εσείς βγάζοντας από τη μύγα ξίγκι καταφέρνετε ακόμα και από αυτά τα λιγοστά χρήματα που δίνονται στις σχολικές επιτροπές να βγάζετε και πλεόνασμα!

Τον καταψηφίζουμε, ακόμα, για την παντελή απουσία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης των ζωών και των περιουσιών των δημοτών μας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει το φράγμα στον Τριπόταμο, έργο ζωτικής σημασίας που και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος δημόσια παραδέχεται πως θα θωρακίσει την αθωράκιστη επί χρόνια πόλη και τα χωριά από τον κίνδυνο της πλημμύρας.

Έχει όμως αξία να ρωτήσουμε και να θέσουμε κι έναν προβληματισμό σε όσους μας παρακολουθούν, τελικά ποια έργα γίνονται, από ποιους γίνονται, με ποιον τρόπο επιλέγονται αυτοί που τα εκτελούν, γιατί επιλέγονται αυτά, γιατί δεν ολοκληρώνονται απαραίτητα έργα, γιατί δεν υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης των ζωών και των περιουσίων των δημοτών μας, γιατί δεν υπάρχουν έργα νέας σχολικής στέγης, ελεύθερων χώρων κ.ά., πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί το Δημοτικό Κολυμβητήριο, πώς τελικά παραλαμβάνονται τα έργα, αφού στην έκθεση ελεγκτών εσωτερικού ελέγχου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας διαπιστώνεται ελλιπής δυνατότητα παρακολούθησης – εποπτείας εκτελούμενων έργων από τρίτους αναδόχους.

Εμείς λέμε πως οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μας οδηγούν στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης με βάση ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, στη λογική όφελος-ζημιά, στη λογική της ανταποδοτικότητας, που φορτώνει τα βάρη στους δημότες για υπηρεσίες που έχουν πληρώσει.

Να πούμε και μια κουβέντα για τα 30,5 εκατομμύρια του τεχνικού προγράμματος και τα 73 εκατομμύρια του προϋπολογισμού που πολυδιαφημίζετε, πως υπάρχει μεγάλη απόσταση από το τι εξαγγέλλετε σήμερα και το τι τελικά θα υλοποιήσετε και αυτό δεν το βγάζουμε από το κεφάλι μας αλλά το λένε τα στοιχεία και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.

Αναφέρω χαρακτηριστικά πως για το 2021 εκτελέστηκε το 50% του προϋπολογισμού! Με άλλα λόγια τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν πως όσα σήμερα για μια ακόμη χρονιά υπόσχεστε, αδυνατείτε να τα υλοποιήσετε.

Και πώς άλλωστε να καταφέρετε να τα υλοποιήσετε, όταν οι ίδιοι ομολογείτε πως οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις το 2023 είχαν προϋπολογιστεί σε 23,5 εκατομμύρια ευρώ και η εκτίμηση των εισπραχθέντων τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν μόλις στα 3 εκατομμύρια!

Όταν οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη είχαν προϋπολογιστεί σε 12,7 εκατομμύρια € το 2023 και η εκτίμηση για τα εισπραχθέντα στις 31/12/2023 ήταν μόλις 1.088.932 €. Κι εδώ θέλουμε να ξαναρωτήσουμε και να ξαναζητήσουμε να μας δοθούν στοιχεία για τα πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζονται από εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη για το 2024, στοιχεία όχι φυσικά ονομαστικά, αλλά θέλουμε να γνωρίζουμε πόσοι δημότες χρωστάνε στον Δήμο μικροποσά που εμείς λέμε να διαγραφούν και πόσοι χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως ο Προϋπολογισμός όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι απλά ένα υπηρεσιακό έγγραφο αλλά είναι ένα πολιτικό εργαλείο στο οποίο αποτυπώνεται η συναίνεση και υποταγή της Δημοτικής Αρχής στο άρμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, αποτυπώνεται η λογική της καταλήστευσης της λαϊκής οικογένειας μέσω των δημοτικών τελών και της ανταποδοτικότητας, που στέκεται κατ’ επέκταση απέναντι στα συμφέροντα του λαού του Δήμου μας.

Μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που παρά τις όποιες φραστικές διαμάχες κυρίως σε θέματα διαχειριστικά, έχει τη συναίνεση και όλων των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην φυσικά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

https://lasverias.blogspot.com/2024/02/12022024.html

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας