ART Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός

Βλαντιμίρ Κους. Σουρεαλισμός ή μεταφορικός ρεαλισμός; Ένας εντυπωσιακός ζωγράφος

Παρόλο που ο Βλαντιμίρ Κους είναι  ζωγράφος και γλύπτης, είναι τόσο εντυπωσιακή η παρουσία του στη ζωγραφική, που επισκιάζει τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτήν του γλύπτη.

Ρώσος καλλιτέχνης, γεννημένος το 1965,  σπουδάζει στο Ινστιτούτο Τεχνών της Μόσχας Σουρίκοφ και συμπληρώνει τις σπουδές του στην Πετρούπολη.

Με πέρασμα αρχικά από τη Γερμανία, μεταναστεύει στη συνέχεια στις ΗΠΑ, πρώτα στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια εγκαθίσταται μόνιμα στη Χαβάη.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων του είναι η απεριόριστη φαντασία, που συλλαμβάνει έναν κόσμο άκρως σουρεαλιστικό  εκπλήσσοντας το θεατή.

Αν και ο Σαλβαντόρ Νταλί είναι ο πρώτος διδάξας, ο Κους τον ξεπερνά σε έμπνευση και σουρεαλιστικές απεικονίσεις, που μπορεί να αγγίζουν το χώρο του παράλογου, το κάνουν όμως με μια διάθεση ανάτασης, και πολλές φορές με άπειρη τρυφερότητα και κάποιες φορές με χιούμορ!

Οι ελαιογραφίες του είναι στέρεα δομημένες, αναπτύσσοντας το θέμα πάντα στο κέντρο και ο στόχος του είναι όχι να εντυπωσιάσει με το σχέδιο ή το χρώμα, ( αυτά άλλωστε τα κατέχει καλά), αλλά με το ίδιο το θέμα.

Συχνά τα γυναικεία γοβάκια μετατρέπονται σε υπερωκεάνια ή γέφυρες, από ένα σπασμένο αυγό ξεπροβάλλει… ένας ήλιος, οι ελέφαντές του διαθέτουν αντί για προβοσκίδες τεράστια… μουσικά κόρνα και άλλα πολλά και εκπληκτικά!

Ο ίδιος παραδέχεται ότι τον έχει επηρεάσει ο Νταλί και ο Ιερώνυμος Μπος, διαφωνεί όμως με τον όρο σουρεαλισμός και θέλει να χρησιμοποιεί για τα έργα του τον όρο “μεταφορικός ρεαλισμός”.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, τα έργα του δημιουργούν έντονα συναισθήματα στους αποδέκτες της ζωγραφικής του, ανοίγοντας μπροστά στα μάτια τους έναν ονειρικό κόσμο.

…………….

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας