Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο Κουβανικού Κινηματογράφου στη Βέροια

Ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ στην Αντωνιάδεια Στέγη και Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας το διήμερο Κουβανικού Κινηματογράφου, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ.

Η δεύτερη μέρα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, αφού και ο κόσμος ήταν ακόμη περισσότερος απ’ ότι ήταν χθες και η ταινία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευγενία Καβαλάρη μίλησε για το πολύτιμο δείγμα Κουβανικού Κινηματογράφου, που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, δίνοντας το λόγο στον πρέσβη της Κούβας να μιλήσει για δεύτερη φορά στο κοινό.

Ο πρέσβης Aramis Fuente Hernández  είπε:

“Νόμιζα πως δεν θα ξαναμιλούσα, αφού μίλησα χθες. Πρέπει, όμως, να μιλήσω, μιας και βλέπω πολλά καινούρια πρόσωπα μαζί με πρόσωπα που ήταν και στη χθεσινή προβολή. Χαίρομαι πραγματικά για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου! Το δείγμα, βέβαια, που έχουμε εδώ από τον Κουβανικό Κινηματογράφο είναι πολύ μικρό, αλλά εκπροσωπεί το σινεμά μας.

Ο κινηματογράφος ήταν παρών στη χώρα και πριν την επανάσταση του 1959, αλλά μετά, μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Τεχνών και Κινηματογράφου, που μετατράπηκε σε εργαλείο διακίνησης ιδεών. Οι ταινίες μας είναι ιστορικές, ρομαντικές, περιπετειώδεις, παιδικές…

Η Κούβα στα 60 αυτά χρόνια της επανάστασης εργάστηκε στον κινηματογράφο για την κουλτούρα όλης της Λατινικής Αμερικής. Δημιουργήθηκε η Λατινοαμερικανική Σχολή Κινηματογράφου με επικεφαλής τον Μαρκές και στην Κούβα γινόταν κάθε χρόνο φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου, κάτι που παρακινεί χιλιάδες Κουβανούς να τρέξουν στις αίθουσες, για να δουν τις ταινίες.

Έχουμε κι εμείς τα δικά μας βραβεία. Αντί για αγαλματάκια, δίνουμε στους νικητές ένα μαύρο κοράλλι!

Κάτι ακόμη που πρέπει να σημειωθεί είναι πως παράγουμε πολλές ταινίες με κινούμενα σχέδια, που μπορεί να μεταφέρουν μηνύματα, αλλά διαθέτουν και πολύ χιούμορ. Και το κυριότερο, απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Προβάλλουμε  επίσης στις αίθουσες και λατινοαμερικάνικες ειδήσεις, δυνατό εργαλείο κατά των πολέμων.

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τους δύο διοργανωτές,  τον ΣΦΗ και την ΚΕΠΑ, αλλά και όσους βοήθησαν στην επίσκεψή μας εδώ και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.”

Η ταινία HABANASTATION

Η ταινία που προβλήθηκε σήμερα ήταν:

Επίσημη συμμετοχή της Κούβας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 84α Βραβεία Όσκαρ.
Βραβείο Glauber Rocha στο Φεστιβάλ Λατινόφωνων Ταινιών στην Λίμα
Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Traverse City, Michigan USA
Βραβείο σκηνοθεσίας στο Premio ACE

Βασισμένη σε δύο αντίθετους πόλους, στη ζωή ενός καλομαθημένου παιδιού, που ζει στο κέντρο της Αβάνας, κι ενός συμμαθητή του που ζει έξω από την πόλη τη στέρηση της φτωχογειτονιάς, η ταινία με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ περιγράφει τους δύο κόσμους και μέσα από τις αντιθέσεις τους καταλήγει.

Ποιος κόσμος είναι πιο κοντά στη ζωή και τις αξίες της; Ο κόσμος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που προσφέρονται αφειδώλευτα σ’ ένα παιδί, όταν οι γονείς του έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, κλείνοντάς το σε μια γυάλα, χωρίς να του δίνουν τον απαραίτητο χρόνο, ή ο κόσμος των παιδιών που στερούνται, αλλά μάχονται για να επιβιώσουν, ματώνουν, αλλά κρατούν κάποιες αξίες, όπως η ντομπροσύνη και η αξιοπρέπεια;

Η ταινία δεν κρύβει τις οικονομικές πληγές της Κούβας μετά το αμερικάνικο εμπάργκο. Έστειλε μάλιστα την ταινία ως την επίσημη συμμετοχή της χώρας στα  84α OSKAR , αφιερώνοντάς την στα παιδιά όλου του κόσμου.!

Όποιος όμως δει την ταινία του Ian Padron, με πρωταγωνιστές του έξοχους μικρούς Κλαούντιο Αλβαρίνιο, Ρουμπέν Αραούζο, θα καταλάβει γιατί η Κούβα κρατάει. Γιατί, παρά τα όσα αντιμετωπίζει, δεν έχει αφήσει τους ανθρώπους της να φθαρούν πνευματικά και ψυχικά.

Φωτογραφίες: faretra. info

…………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο