Άρθρα Κόσμος

“Η Χαμάς ταπεινώνει τον ισραηλινό στρατό” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από χτες η κοινή γνώμη του Ισραήλ, μετά την επίσημη παραδοχή πως 24 επίλεκτοι στρατιώτες του σκοτώθηκαν μέσα σε μία μέρα μαχών στη Γάζα – οι 21 εκ των οποίων σε μία μόνο πετυχημένη ενέδρα των πολεμιστών της Χαμάς
«Μαύρη μέρα» η χθεσινή για το γενοκτονικό καθεστώς Νετανιάχου, που αναγκάζεται να αντικρίσει κατάματα τους Ισραηλινούς πολίτες και να παραδεχθεί πως η Χαμάς όχι μόνο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού αλλά καταφέρνει και καίρια πλήγματα, σκοτώνοντας 24 επίλεκτους στρατιώτες μέσα σε μόνο μία μέρα. ● Οι 21 έπεσαν σε ενέδρα ενώ έζωναν με εκρηκτικά μια σειρά από κτίρια στη Γάζα για να σπείρουν, ξανά, τον θάνατο και την καταστροφή.

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από χτες η κοινή γνώμη του Ισραήλ, μετά την επίσημη παραδοχή πως 24 επίλεκτοι στρατιώτες του σκοτώθηκαν μέσα σε μία μέρα μαχών στη Γάζα – οι 21 εκ των οποίων σε μία μόνο πετυχημένη ενέδρα των πολεμιστών της Χαμάς. Μια παραδοχή που, φυσικά, είναι ο χειρότερος εφιάλτης για το σιωνιστικό καθεστώς και προσωπικά για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ήρθε να καταστρέψει το κυβερνητικό αφήγημα περί της επικείμενης συντριβής της Χαμάς και… περιπάτου των ισραηλινών δυνάμεων στη μισο-ισοπεδωμένη Γάζα: στην πραγματικότητα ακόμη και οι πιο «σκληροί» Ισραηλινοί συνειδητοποιούν πλέον ότι η συντριπτική υπεροπλία τους δεν σημαίνει τίποτε στο μοντέρνο «Στάλινγκραντ» της Γάζας, ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων και τελικά ότι η μόνη δυνατή λύση στο πρόβλημα της «ασφάλειας» είναι πολιτική και όχι στρατιωτική, την ώρα που αυξάνονται ραγδαία οι πιέσεις εντός και εκτός του Ισραήλ για την ανάγκη νέας εκεχειρίας και διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή ομήρων.

Ο Χαλέβι και ο Νετανιάχου φυσικά ψεύδονται για πολλοστή φορά: οι Ισραηλινοί «ήρωες» δεν βρίσκονταν σε «αμυντική επιχείρηση», αλλά χτυπήθηκαν ενώ ισοπέδωναν σκόπιμα μια ολόκληρη γειτονιά, που είχε μάλιστα εκκενωθεί βίαια από τους κατοίκους της. Πρόκειται φυσικά για καραμπινάτη εθνοκάθαρση, ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, που απαγορεύει την καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών από μια δύναμη κατοχής, αν αυτό δεν είναι «απολύτως απαραίτητο για στρατιωτικούς λόγους»… Κάτι που βέβαια ισχύει στην πραγματικότητα και για τις περιοχές εκτός του τείχους, αφού ολόκληρο το Ισραήλ -και ιδιαίτερα τα τμήματα που προσαρτήθηκαν μετά τον πόλεμο του 1967, όπως η Γάζα- είναι ένα κράτος εποίκων, χτισμένο πάνω σε παράνομα καταπατημένη και βίαια κατεχόμενη αραβική γη!

Όπως και να ‘χει, πάντως, οι Παλαιστίνιοι μαχητές αιφνιδίασαν τους εισβολείς ανατινάζοντας με αντιαρματικές ρουκέτες ένα Merkava IV γεμάτο πυρομαχικά: η έκρηξη που ακολούθησε πυροδότησε τα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα τα παγιδευμένα κτίρια να καταρρεύσουν πάνω στους στρατιώτες και να τους καταπλακώσουν. Και αυτή δεν ήταν η μόνη πετυχημένη αντάρτικη επίθεση: άλλοι τρεις τουλάχιστον Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα, δυτικά της φλεγόμενης Χαν Γιουνίς, ενώ σε άλλη παγίδα, πάλι στον Νότο, καταστράφηκε ακόμη ένα Merkava και τουλάχιστον τρεις τεθωρακισμένες μπουλντόζες Caterpillar. Η «Τζιχάντ» υποστηρίζει επίσης ότι εξόντωσε ομάδα Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα.

Οι Ισραηλινοί επιτελείς υποστηρίζουν βέβαια πως οι δυνάμεις τους περικύκλωσαν χτες τη Χαν Γιουνίς και πως σκότωσαν δεκάδες ακόμη μαχητές της Χαμάς – αλλά είναι προφανές πως οι δήθεν ανίκητοι Ισραηλινοί εισβολείς τα έχουν βρει σκούρα με τα «φαντάσματα» της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ αντίθετα συνεχίζουν με επιτυχία να δολοφονούν αμάχους και να βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σκότωσαν άλλους 195 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 354, ενώ ο τραγικός απολογισμός των νεκρών έφτασε πλέον τους 25.490. Χτες οι εισβολείς χτύπησαν πάλι στόχους γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το μεγαλύτερο που έχει απομείνει σε λειτουργία σε ολόκληρη τη Γάζα, αλλά και κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, ενώ εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ-Καΐρ, κοντά στη θάλασσα, όπου μάλιστα συνέλαβαν πολλά μέλη του ιατρικού προσωπικού.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας