Άρθρα Κόσμος

“Το Ισραήλ εξοντώνει κάθε τι παλαιστινιακό” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Οι περιγραφές από το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο που έχει απομείνει στη Λωρίδα και που όλα δείχνουν πως σύντομα θα σταματήσει και αυτό να (υπο)λειτουργεί, είναι συνταρακτικές: η Αμπέρ Αλαγιάν, μια Αμερικανίδα παιδίατρος που δουλεύει για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί «απολύτως αβάσταχτες»
Κάθε μέρα και πιο απροκάλυπτη η προσπάθεια του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφανίσει από προσώπου Γης τους Παλαιστινίους, καθώς όχι μόνο στοχοποιούνται οι πλέον ευάλωτοι άμαχοι σε σπίτια, καταυλισμούς και νοσοκομεία, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους δημιουργούνται συνθήκες απόλυτης πείνας και νοσηρότητας. ● Ακόμα ένα χτύπημα κατά δημοσιογράφων, πεδίο μάχης ακόμα ένα νοσοκομείο.

«Την πιο δύσκολη και έντονη νύχτα» ισραηλινών βομβαρδισμών στη Χαν Γιουνίς από την αρχή του πολέμου έζησαν την Πέμπτη εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, με τις Αρχές να ανακοινώνουν τον θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων μόνο σε αυτή τη φλεγόμενη πόλη της νότιας Γάζας όπου επικεντρώνονται εδώ και εβδομάδες οι μάχες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ξανά την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, με το πρόσχημα πως εκεί κρύβονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, αλλά και δεκάδες περιοχές της Ράφα, της υποτίθεται ασφαλούς πόλης του Νότου που συνορεύει με την Αίγυπτο και όπου έχουν πλέον καταφύγει σε τραγικές συνθήκες πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την υπόλοιπη Γάζα, ενώ ο αρχικός πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τις 300.000. Μόνο σε μια αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σκοτώθηκαν 16 ακόμα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Σε άλλη επιδρομή σκοτώθηκε ο Ουαέλ Φανουνέχ, διευθυντής ειδήσεων του καναλιού Αλ Κουντς: με τον θάνατό του οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ξεπέρασαν τους εκατό, εκ των οποίων οι εννιά δούλευαν για το συγκεκριμένο παλαιστινιακό κανάλι, ενώ, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, UNWRA, οι δολοφονημένοι εργαζόμενοι του οργανισμού ξεπέρασαν τους 150. Συνολικά οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου ξεπέρασαν τους 172 και οι τραυματίες τους 326.

Οι περιγραφές από το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο που έχει απομείνει στη Λωρίδα και που όλα δείχνουν πως σύντομα θα σταματήσει και αυτό να (υπο)λειτουργεί, είναι συνταρακτικές: η Αμπέρ Αλαγιάν, μια Αμερικανίδα παιδίατρος που δουλεύει για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί «απολύτως αβάσταχτες». «Είδα ασθενείς να χειρουργούνται στο πάτωμα, να κοιμούνται στο πάτωμα… Γιατροί και νοσοκόμοι κοιμούνται κι αυτοί εκεί, δεν τολμούν να γυρίσουν στα σπίτια του, δεν ξέρουν καν αν τα σπίτια τους υπάρχουν πια». Είπε ακόμη ότι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν στήσει πρόχειρα καταφύγια στο προαύλιο θεωρώντας πως είναι ασφαλείς, πανικοβλήθηκαν και εγκατέλειψαν άρον άρον οδεύοντας -πού αλλού;- προς τη Ράφα.

Δραματικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Σον Κέισι, υψηλόβαθμου στελέχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και αρμόδιο για τον συντονισμό των ομάδων του στη Γάζα, που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και έδωσε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ μετά από πέντε εβδομάδες στη μαρτυρική Λωρίδα. Ο Κέισι είπε πως είδε στη βόρεια Γάζα τραυματίες με ανοιχτά κατάγματα και τρομερά εγκαύματα, που περίμεναν μάταια φροντίδα «επί ώρες και μέρες» και απλά «περίμεναν τον θάνατο σ’ ένα νοσοκομείο χωρίς καύσιμα, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό». Τόνισε επίσης ότι παρά την επίσημη ιδιότητά του κατάφερε να επισκεφτεί μόλις τα 6 από τα 16 νοσοκομεία όπου δραστηριοποιείται ακόμη ο ΠΟΥ και ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη μείωση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας: «Προσπαθούσαμε καθημερινά για εφτά μέρες να παραδώσουμε καύσιμα και εφόδια βόρεια της πόλης της Γάζας. Κάθε μέρα τα αιτήματά μας απορρίπτονταν» αφηγήθηκε.

Κανένα από αυτά τα εγκλήματα δεν είναι τυχαίο. Χθες οι Ισραηλινοί ανατίναξαν με εκρηκτικά ακόμη ένα Πανεπιστήμιο της Γάζας, το Ισράα, μετά από εβδομήντα μέρες κατοχής όπου οι ξενώνες του χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες. Σε ανακοίνωση ενός άλλου παλαιστινιακού Πανεπιστημίου, του Μπιρζέιτ στη Δυτική Οχθη, καταγγέλλεται «η σκόπιμη και συστηματική καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας, ένα μέρος μόνο του σχεδίου γενοκτονίας από τις δυνάμεις κατοχής που έχει σκοπό να καταστήσει τη Γάζα αβίωτη», αλλά και η αρπαγή περισσότερων από τρεις χιλιάδες μουσειακών εκθεμάτων από το μουσείο εθνικής ιστορίας που στεγαζόταν στο συγκεκριμένο κάμπους και ισοπεδώθηκε μαζί του…

Έτσι είναι –και βέβαια η φασιστική κυβέρνηση του Ισραήλ δεν δείχνει καμιά πρόθεση να σταματήσει τις μαζικές δολοφονίες. Μάλιστα ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επανέλαβε χθες δημόσια την προτροπή του για… «εθελοντικό εκτοπισμό» (sic) Παλαιστινίων από τη Λωρίδα. «Μετά τον πόλεμο πρέπει να παραμείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, να την ελέγξουμε και να ενθαρρύνουμε τον εθελοντικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας» είπε ο αποκαλούμενος και «αρχηγός των εποίκων» στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, απαιτώντας την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έδειχνε ξανά σε όλο τον κόσμο πού ακριβώς έχει γραμμένες τις αμερικανικές «υποδείξεις» για δήθεν λύση των δυο κρατών, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη», συμπληρώνοντας με θράσος πως είναι «περήφανος» που με την πολιτική του όλα αυτά τα χρόνια παρεμπόδισε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και ότι «πάντα λέω την αλήθεια στους Αμερικανούς φίλους μας»!

Τέλος, στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν χτες την τέταρτη κατά σειρά πυραυλική επίθεσή τους μέσα σε μία εβδομάδα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν πλήξει άλλο ένα εμπορικό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων με σημαία Μάρσαλ, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο στον Κόλπο του Αντεν, ενώ το 22μελές πλήρωμά του διασώθηκε από ένα ινδικό πολεμικό σκάφος. Οι Αμερικανοί χτύπησαν τη νύχτα, στοχοποιώντας 14 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυρίως εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων. Πάντως παρά τη διαφωνία πολλών συμμάχων του -η Γαλλία ήταν η τελευταία δύναμη που αρνήθηκε τη συμμετοχή στη διεθνή ναυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ- ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε χτες πως οι επιδρομές κατά των Χούθι θα συνεχιστούν «για όσο χρειαστεί», μέχρι δηλαδή εκείνοι να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων.

Βέβαια, οι πύραυλοι των ΗΠΑ έχουν ως τώρα αποτύχει πλήρως να… πειθαναγκάσουν τους μπαρουτοκαπνισμένους φιλο-Ιρανούς αντάρτες: χτες οι Χούθι επανέλαβαν πως θα συνεχίσουν να «βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων». Και έχει ενδιαφέρον ότι η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να χαρακτηρίσει τους Χούθι «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έσπευσε να κάνει η Ουάσινγκτον για να νομιμοποιήσει, εκ των υστέρων, τη νέα μονομερή εκστρατεία της στη Μέση Ανατολή.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο