Κόσμος

Το ρώσικο βάπτισμα του Πάγου / ιεροτελεστία πάθους για ανθρώπους με (οπωσδήποτε) γερή καρδιά!

Τα Θεοφάνια είναι γιορτή χαράς, φώτισης αλλά και παροιμιώδους τόλμης για εκατομμύρια Ρώσους Ορθόδοξους που κάθε χρόνο, ανήμερα της 19ης Ιανουαρίου, γιορτάζουν τη Βάφτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, αψηφώντας το δριμύ ψύχος που επικρατεί συνήθως πάντα τέτοια εποχή του χρόνου.

Μαζί με τα εκατομμύρια Ορθόδοξων Ρώσων, γιορτάζουν τα Θεοφάνια και οι πιστοί του ορθόδοξου δόγματος, που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο, σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, δικαίως οι φακοί των τηλεοπτικών δικτύων και των φωτογράφων πέφτουν συχνά πάνω στα εκατομμύρια Ρώσων, σχεδόν κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, που αψηφούν κρύο, χιόνια, πάγους, ακόμη και θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών υπό του μηδενός, για να αποδείξουν την πίστη και το θάρρος στον Θεό, κάνοντας τους περισσότερους από εμάς να ανατριχιάζουμε σύγκορμοι και μόνον με τη σκέψη πως θα μπορούσαμε να βουτήξουμε μέσα στους πάγους.

Δίχως άλλο, το «βάφτισμα στον πάγο» είναι ιεροτελεστία πάθους για ανθρώπους με (οπωσδήποτε) γερή καρδιά, σθεναρή κράση και δυνατή πίστη.

Πρόκειται για έθιμο εκατοντάδων ετών που απαιτεί από τον θαρραλέο πιστό να βουτήξει στα παγωμένα νερά όχι μία, αλλά τρεις φορές, στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Το ρωσικό έθιμο του βαφτίσματος στα παγωμένα νερά γιορτάζεται σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Σιβηρίας. Οι κάτοικοί της, μαθημένοι να ζουν και να εργάζονται σε θερμοκρασίες 40 και 50 βαθμών υπό του μηδενός, δε διστάζουν να κάνουν την τριπλή βουτιά των Θεοφανίων, αφήνοντας πολλούς με το στόμα ανοικτό για κάτι που είναι ταυτόχρονα θαυμαστό, ανατριχιαστικό και τολμηρό!

Ανάμεσα στα εκατομμύρια πιστών Ορθόδοξων Ρώσων είναι βεβαίως και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που, δίχως δισταγμό, τηρεί το έθιμο με ευλαβική συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια, κάνοντας την τριπλή βουτιά στα παγωμένα νερά, κάθε χρόνο, στις 19 Ιανουαρίου.

 kosmodromio.gr
banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο