Ελλάδα

Κως: Αστυνομικοί έκλεισαν λακκούβα και τώρα κινδυνεύουν με… ΕΔΕ!

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος απειλεί με κυρώσεις δύο ένστολους οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να κλείσουν μια τρύπα στο οδόστρωμα, στην Κω, καθώς έθετε σε κίνδυνο τους οδηγούς. ● Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει στους αστυνομικούς διάθεση αυτοδικίας!
Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν κατηγορούμενοι σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση βρίσκονται δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στην Κω επειδή πήραν την πρωτοβουλία να κλείσουν με τσιμέντο μια επικίνδυνη λακκούβα σε κεντρικό δρόμο του νησιού! Τουλάχιστον αυτή είναι η επιθυμία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, που ευθύς μόλις πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία των δύο αστυνομικών και τη δημοσιότητα που έλαβε η πράξη τους στην τοπική κοινωνία, και εκτός αυτής, ενοχλημένος έκανε λόγο για «κακό παράδειγμα» και «αυτοδικία», ζητώντας την παραπομπή τους!

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δύο αστυνομικοί της Τροχαίας κλήθηκαν να εκτρέψουν την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, αφού εκεί, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοί τους, δύο αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί εξαιτίας του κακού οδοστρώματος. Τυχαία από εκεί περνούσε μια μπετονιέρα της οποίας ο οδηγός προσφέρθηκε να αδειάσει λίγο τσιμέντο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν, ενώ επιπλέον προσφέρθηκαν να ισιώσουν και το τσιμέντο που έπεσε τελικά.

Το περιστατικό απαθανατίστηκε και με κάμερα και έτσι όλα μετά πήραν τον δρόμο της δημοσιότητας. Οταν όμως το αντιλήφθηκε ο κ. Χατζημάρκος, προχώρησε σε δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και, επιτιθέμενος στους αστυνομικούς, αναφέρθηκε σε αδιανόητες αναλογίες και έκανε λόγο ακόμα και για ποινικό αδίκημα εκ μέρους τους!
«Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί επέλεξαν την Αυτοδικία για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν βρίσκει άμεση λύση από το κράτος πρέπει να πάρει τα πράγματα, ίσως ακόμα και παρανομώντας, στα χέρια του. Και φυσικά να μην παραλείψει να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει την πράξη του! Τι μας λένε οι αστυνομικοί που ήθελαν “φωτό” από τη δράση τους; Αφού η πολιτεία δεν φτιάχνει τη λακκούβα, θα τη φτιάξουμε μόνοι μας. Αναρωτιέμαι, όμως, μια πράξη “αυτοδικίας” μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα από ένστολους δημόσιους λειτουργούς;

Όταν οι αστυνομικοί κλείνουν λακκούβες με φτυάρια, πρόχειρα και αυθαίρετα και χωρίς καμία σήμανση στο οδικό δίκτυο, οι πολίτες θύματα ληστείας τι πρέπει να κάνουν; Να πάρουν και αυτοί το “φτυάρι” στα χέρια τους;»

Στις αναφορές αυτές απάντησε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Β. Δωδεκανήσων. «Οχι μόνο δεν πρόκειται για αυτοδικία, αλλά για μια περίπτωση καταστάσεως ανάγκης στην οποία οι αστυνομικοί όφειλαν να ενεργήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και αφού περιγράφουν τα γεγονότα, στέκονται ιδιαίτερα στην επικινδυνότητα του οδοστρώματος ειδικά για τις μοτοσικλέτες. «Αν στη συγκεκριμένη λακκούβα έπεφτε ένας μοτοσικλετιστής, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ σοβαρότερα. Αυτό προσπάθησαν να προλάβουν και όχι να διανθίσουν τις πλημμέλειες της οδού ή να αυτοπροβάλουν τους εαυτούς τους ως ήρωες, όπως άδικα τους κατηγορεί» αναφέρουν.

Αλλά αντί να λήξει το θέμα, ο περιφερειάρχης επανήλθε και σε νεότερη ανάρτηση παρουσιάζει μια ενεργή σύμβαση επισκευής οδικού δικτύου και υποστηρίζει ότι έτσι προστατεύει τους συνεργάτες του, αλλά και τους αστυνομικούς που ενδεχομένως να ήταν κατηγορούμενοι αν στο σημείο συνέβαινε κάποιο ατύχημα, αφήνοντας και αιχμές για σκοπιμότητες εναντίον του.

Για την ιστορία, μόνο, να σημειώσουμε ότι λίγες ώρες μετά τη δημοσιότητα του συμβάντος, συνεργείο της περιφέρειας έριξε και άσφαλτο στο σημείο. Ετσι «σβήστηκε» η αυτοδικία…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων