Βέροια Ρεπορτάζ Συν & Πλην Σχόλια Τοπικά

Παραμονή Χριστούγεννα στην Αγορά της Βέροιας / Ανοιξιάτικος ο καιρός, ποτάμι ο κόσμος στους δρόμους, κάλαντα…

Ποτέ δεν είδαμε τόσο κόσμο στην Αγορά, στα καφέ και στους δρόμους της Βέροιας! Ένα πυκνό ποτάμι ανηφόριζε ή κατηφόριζε Ιπποκράτους και Προφήτη Ηλία αλλά και Βενιζέλου και Μητροπόλεως και άλλοι τόσοι κάθονταν στα κεντρικά καφέ  της πόλης.

Ο ανοιξιάτικος καιρός μέσα στο καταχείμωνο συνηγορούσε για βόλτες και για την αγορά των τελευταίων δώρων, που θα δοθούν απόψε ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πήγε καλά η Αγορά; Δεν το ξέρουμε, όμως το ελπίζουμε και το ευχόμαστε!

Οι δρόμοι της πόλης αντηχούσαν από τους ζουρνάδες, που συνόδευαν τους φουστανελοφόρους χορευτές, που τους διέσχιζαν. Τα “Ρουγκάτσια”, (όπως αναφέρονται στις σελίδες της Λαογραφίας), ένα έθιμο που κρατιέται ακόμα από τους ντόπιους συλλόγους με πείσμα, κόντρα στην εποχή που πάει να τα εξαφανίσει όλα, αναβιώνουν τέτοιο καιρό, δίνοντας έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στην παραμονή των Χριστουγέννων.

Κάπου και μια ψησταριά. Παλιότερα οι καπνοί από τις ψησταριές γέμιζαν την Αγορά… Φέτος…

Χαρούμενη η πόλη ξεχνά για λίγες μέρες τους λογαριασμούς που περιμένουν, τα πιθανά γραμμάτια, το χριστουγεννιάτικο “καλάθι της νοικοκυράς”,  που φέτος θα είναι ελαφρύτερο από ποτέ, ξεχνά και τ’ αφήνει όλα για μετά τις γιορτές. Ελπίζει!

Καλά Χριστούγεννα!

………………..

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας