Αναγνώστες Θέατρο Πολιτισμός

Με τα μάτια του θεατή: Τενεσί Ουίλιαμς “Λυσσασμένη γάτα” στο ΚΘΒΕ / γράφει η Άννα Κυριακίδου

Τενεσί Ουίλιαμς «Η Λυσσασμένη γάτα» στο ΚΘΒΕ. Μία οικογένεια. Πόσα μυστικά; Τόσα, όσα τα πρόσωπα του έργου.

Οι χαρακτήρες εμφανίζονται στην αρχή ρηχοί, μέσα σε ένα βουητό από άπληστους κληρονόμους μπροστά σε έναν πατέρα που πεθαίνει. Και σιγά σιγά η Μάγκι μιλάει και αποκαλύπτει. Τι αποκαλύπτει; Τι δική της αλήθεια.

Η μία ηθοποιός γίνεται τέσσερις. Και η κάθε μία Μάγκι λέει τη δική της εκδοχή της αλήθειας. Συναρπαστικό!  Οι χαρακτήρες έτσι  αποκτούν βάθος, αποκαλύπτονται,  και ο θεατής καταλαβαίνει το κρυμμένο μυστικό κάθε ήρωα.

«Η Μάγκι είναι μια λυσσασμένη γάτα» λέει ο πεθερός της. Ναι, επειδή κυνηγάει την αγάπη του Μπρικ. Όμως, λύσσα υπάρχει και στον απύθμενο εγωισμό  του πατέρα, λύσσα και  στη μητέρα για καταξίωση, λύσσα και  στον Γκούπερ για την περιουσία του πατέρα, λύσσα και στον Μπρικ, για να ξεχάσει το μοιραίο λάθος του. Μία παράσταση πάνω από δύο ώρες με ένα μικρό διάλειμμα πριν το τέλος, που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις.

Πολύ καλές ερμηνείες, πολύ ωραίο το κείμενο, αρκετά κωμικά στοιχεία. Καταπληκτικός στην ερμηνεία του πατέρα χθες (Σάββατο 23 Δεκεμβρίου), ο Γιάννης Καραμφίλης.

Η παράσταση είναι για πάνω από 16 ετών. Υπάρχει γυμνό επί σκηνής τόσο, όσο να φτάσει η σκηνοθέτιδα στην ψυχική αποκάλυψη. Η Σύλλα Τζουμέρκα έχει κάνει τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση.

Το πρόγραμμα κοστίζει μόνο 10€ και περιέχει όλο το κείμενο! Είναι μία παράσταση, που δεν πρέπει να χάσετε.

…………..

ΥΓ: Ο Τενεσί Ουίλιαμς είχε πει για το έργο του αυτό ότι ήταν το αγαπημένο του. Έγραψε 3 διαφορετικές τελευταίες σκηνές. Έλαβε γι αυτό το έργο το βραβείο Πούλιτζερ. Ανέβηκε πρώτη φορά το 1955 στη Νέα Υόρκη.

Άννα Κυριακίδου

………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας