Ελλάδα

Λέσβος: Η στιγμή που βυθίζεται το φορτηγό πλοίο / συγκλονιστικό βίντεο

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που το πλοίο Raptor βυθίζεται στα ανοιχτά της Λέσβου δημοσίευσε τουρκική ιστοσελίδα.

Το πλοίο φαίνεται στο βίντεο να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Τα κύμματα δείχνουν να «καταπίνουν» αργά και βασανιστικά τον σκελετό του πλοίου.

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Εφοπλιστικό έγκλημα στο βωμό της κερδοφορίας το ναυάγιο φορτηγού πλοίου στη Λέσβο

Εφοπλιστικό έγκλημα με θύματα ναυτεργάτες, στο βωμό της κερδοφορίας χαρακτηρίζουν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ το ναυάγιο φορτηγού πλοίου στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Η ανακοίνωση των Ναυτεργατικών Σωματείων:

«Άλλο ένα εφοπλιστικό έγκλημα με θύματα ναυτεργάτες, στο βωμό της κερδοφορίας τους, εξελίχτηκε με ναυάγιο φορτηγού πλοίου στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Συγκεκριμένα το Φ/Γ πλοίο «RAPTOR», σημαίας Κομόρες, της Τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας AKO SHIPPING, με 14 μέλη πλήρωμα (1 Ινδός, 2 Σύριοι, 11 Αιγύπτιοι). Ενώ έπνεαν άνεμοι τουλάχιστον 9 μποφόρ, εξέπεμψε σήμα κίνδυνου, στις 7 το πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη, μετά από μηχανική βλάβη, στη συνέχεια παρουσίασε κλίση, με αποτέλεσμα τη βύθιση του.

Μέχρι τώρα διασώθηκε ένας ναυτεργάτης, βρέθηκε μία σωρός, ενώ αγνοούνται 12 ναυτεργάτες.

Το πλοίο ήταν κατασκευής του 1984, με σοβαρά προβλήματα, που επιβεβαιώνονται και στις 65 !!! παρατηρήσεις στην τελευταία επιθεώρηση του στις 25/08/2023, στο λιμάνι Τούλτσεα της Ρουμανίας.

Μεταξύ των προβλημάτων επισημαίνονται:

  • Bλάβη γάστρας (περίβλημα) πλοίου, που βλάπτει την αξιοπλοΐα του.
  • Πόρτες υδατοστεγείς
  • Καθαριότητα μηχανοστασίου
  • Φωτισμός χώρων εργασίας και καταλυμάτων κά.

Ένα σαπάκι που  ταξίδευε,   επιβεβαιώνοντας τραγικά για άλλη μια φορά, ότι τα κέρδη των εφοπλιστών είναι πάνω από την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την ασφάλεια της ζωής μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», αλλά και την εφημερίδα «Καθημερινή», το πλοίο «Raptor» έχει καταχωρηθεί στη μαύρη λίστα διεθνών αρχών ελέγχου, διότι πριν από 24 μήνες είχε διαπιστωθεί ότι τα έγγραφα που αφορούσαν στα μέλη του πληρώματος ήταν μη θεωρημένα, ενώ υπήρχαν και παράνομες εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου (Oil Record Book).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί σώος ένας Αιγύπτιος ναυτικός, ενώ ένας δεύτερος, επίσης από την Αίγυπτο και ηλικίας 30 ετών, έχει ανασυρθεί νεκρός. Οι έρευνες για τους αγνοούμενους ναυτικούς συνεχίζονται από δύο πλωτά του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας