Κόσμος

Σε ισχύ από το πρωί η «4ημερή ανακωχή» στη Γάζα – Το απόγευμα ανταλλαγή κρατουμένων

Μετά από 7 εβδομάδες ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 18.854, μεταξύ αυτών 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες, τέθηκε σε ισχύ στις 7 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) η 4ήμερη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Βέβαια, δεν είναι οριστικός τερματισμός του πολέμου και των θηριωδιών του Ισραήλ, αφού το αμερικανο- νατοϊκό μπλοκ “χτυπάει” την πλάτη του κράτους δολοφόνου φιλικά για να συνεχίσει τη σφαγή  και ούτε αναστρέφει την ήδη συντελεσμένη καταστροφή και τον πόνο για τους χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, η παύση των μαχών θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, 50 ομήρων της Χαμάς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών αιχμαλώτων – 13 γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθεί περίπου στις 4 μ.μ. Ο Ερυθρός Σταυρός θα τους συνοδεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης. Οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές Ντέιμον και Μεγκίντο, νοτιοανατολικά της Χάιφα, θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ ως μέρος της ανταλλαγής την πρώτη ημέρα.

Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη φυλακή Οφέρ, νότια της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και από εκεί σε ένα κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται επίσης να περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα τις επόμενες ώρες. Η Χαμάς λέει ότι 200 ​​φορτηγά βοήθειας και περισσότερα φορτηγά καυσίμων θα εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα.

(Πηγή: Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων