Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου / χιλιάδες λαού σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών

Με το σύνθημα «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» να δηλώνει την απόφασή του, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησε αγωνιστικά το βράδυ της Παρασκευής τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και απαίτησε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Με μια από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων χρόνων έστειλε δυνατό το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή της Γάζας, αλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του για δουλειά με δικαιώματα, Παιδεία και Υγεία, ενάντια στη φοροληστεία που τσακίζει το εισόδημά του.

Από νωρίς το απόγευμα οι χιλιάδες λαού άρχισαν να συρρέουν πλημμυρίζοντας τον χώρο μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Στο μνημείο κατέθεσαν λουλούδια νέοι στρατευμένοι που στη συνέχεια διαδήλωσαν ένστολοι, παίρνοντας τη θέση τους μαζί με τον λαό και τη νεολαία, που βροντοφώναζε «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Η πορεία καθυστέρησε μια ώρα να ξεκινήσει καθώς πλήθος κόσμου εξακολουθούσε να συρρέει.

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας μπήκαν οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές με το πανό του ΣΦΕΑ να αναγράφει «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο». Ακολουθούσαν ο Σύλλογος ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και από πίσω το μεγάλο ορμητικό ποτάμι της νεολαίας.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούσαν κρατώντας ψηλά το μεγάλο πανό με το σύνθημα «Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα – Καμία εμπλοκή στης Γάζας τη σφαγή. Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ. Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Οι λαοί έχουν τη δύναμη και θα νικήσουν!».

Εκεί, μαζικά και μαχητικά έδωσαν το «παρών» και οι μαθητές, συγκροτημένα πίσω από το πανό της Συντονιστικής τους Επιτροπής να διαμηνύουν «Το Πολυτεχνείο μάθημα ζωής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!».

Πολύ μαζικό ήταν και το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων, που όλο το τελευταίο διάστημα δίνουν τη μάχη για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, εργοδοτών αλλά και για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τα «κοράκια» των τραπεζών, να προβάλλουν μαχητικά πως «Όταν οι λαοί το αποφασίσουν είναι ανίκητοι».

Δυναμική ήταν και η παρουσία της Παλαιστινιακής Παροικίας με τους Παλαιστίνιους να κρατούν τη σημαία της πατρίδας τους και μαζί με τους αγωνιστές της ΕΔΥΕΘ να βροντοφωνάζουν «Όχι στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ξεχώρισε το μεγάλο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό και τα συνθήματα να δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός. «Το ’73 γράφτηκε Ιστορία. Με το ΚΚΕ για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς, για την ανατροπή». Με τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν και τα συνθήματα να δίνουν το ρυθμό. «Καμιά συμμετοχή – καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», «Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη. Νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη».

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Οι φοιτητές στάθηκαν και στέλνοντας μήνυμα ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», με τους αναμμένους πυρσούς να φωτίζουν το σκοτάδι και τα λαμπερά τους πρόσωπα να σκίζουν την καταχνιά. Και τους στίχους του τραγουδιού διαδέχθηκε το σύνθημα «Εμπρός λαέ με σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Λίγα μέτρα πιο πίσω οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου αερόστατου» τραγούδησαν τον «Δρόμο» με τη συνοδεία μιας κιθάρας και έκλεισαν το δικό τους αγωνιστικό δρώμενο φωνάζοντας «Ψωμί – Παιδεία  – Ελευθερία».

Η μεγάλη πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στη Θεσσαλονίκη αντήχησε δυνατά απόψε, για άλλη μια φορά, το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και η απόφαση του λαού για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας