Άρθρα Κόσμος

Σκόρπισαν τον τρόμο… μα τρομοκράτες δεν βρήκαν! / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Το νοσοκομείο πριν από τη βίαιη εκκένωσή του. Αυτοί είναι οι «τρομοκράτες»! | AP Photo/Yasser Qudih File
Η επιχείρηση φυσικά προκάλεσε παγκόσμια αποστροφή – θα λέγαμε μάλιστα ότι η άκαρπη έφοδος στο Αλ-Σίφα ήδη έχει γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του Ισραήλ, που δείχνει να χάνει οριστικά τον πόλεμο της προπαγάνδας
Ολοκληρωτικά ντροπιαστική θα ήταν για την κυβέρνηση Νετανιάχου -αν αυτή ενδιαφερόταν έστω και λίγο για την παγκόσμια κατακραυγή- η έκβαση της κατάληψης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, καθώς εκεί δεν εντοπίστηκαν ούτε μαχητές της Χαμάς ούτε υποδομές τους ● Αντιθέτως, χιλιάδες άμαχοι ασθενείς και εργαζόμενοι τρομοκρατήθηκαν και εκδιώχθηκαν κακήν-κακώς χωρίς λόγο.

Ούτε ομήρους, ούτε κρυφά τούνελ και υπόγεια αρχηγεία – τίποτα: οι Ισραηλινοί κομάντος που εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τέταρτης στο Αλ Σίφα έφυγαν το απόγευμα ντροπιασμένοι και με την ουρά στα σκέλια, εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής, καθώς ακόμη και τα δικά τους ΜΜΕ επιβεβαιώνουν πως οι «αποδείξεις» περί κρυφών υποδομών κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας ήταν ακόμα ένα fake news, ανάμεσα στα δεκάδες που έχει διασπείρει η ισραηλινή πλευρά για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Τελικά, το μόνο που κατάφεραν μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ήταν να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό σε χιλιάδες ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και άμαχους πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πλέον επίσημα ισραηλινά μίντια, μεταξύ των οποίων οι Times of Israel και το ραδιόφωνο του στρατού Galei Tzahal, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το τεράστιο νοσοκομειακό σύμπλεγμα και επί δώδεκα ώρες ερευνούσαν εξονυχιστικά κάθε δωμάτιο και κάθε όροφο του νοσοκομείου, ανακρίνοντας προσωπικό και ασθενείς και συλλαμβάνοντας δεκάδες εξ αυτών.

Κι όμως, δεν βρήκαν κανένα ίχνος των τούνελ, δεν παρουσίασαν ούτε έναν αιχμάλωτο ή έστω νεκρό μαχητή της Χαμάς και βέβαια έφυγαν χωρίς να εντοπίσουν έστω έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που υποτίθεται πως φυλάσσονταν εκεί. Φεύγοντας όμως οι «γενναίοι» Ισραηλινοί στρατιώτες άφησαν για το ξεκάρφωμα πίσω τους φάρμακα, τρόφιμα για τα μωρά και μπουκάλια με νερό. Τους βομβαρδίζουν και τους πολιορκούν επί σαράντα μέρες για να τους σώσουν! Κυνισμός, απανθρωπιά, υποκρισία…

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν βέβαια πως ενεπλάκησαν σε μάχες γύρω από το νοσοκομείο και ότι βρήκαν όπλα μέσα σε αυτό. Λένε επίσης ότι πρόθεσή τους ήταν να μην πάθουν κακό οι άμαχοι μέσα στο νοσοκομείο! Ομως ο καθένας καταλαβαίνει το μέγεθος του χτεσινού επικοινωνιακού, αλλά και πολιτικού φιάσκου – όχι μόνο για το Τελ Αβίβ, αλλά και για την Ουάσινγκτον, που έδωσε ουσιαστικά λευκή κάρτα για ακόμη ένα έγκλημα πολέμου υποστηρίζοντας –διά στόματος του συμβούλου στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι– ότι δήθεν οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες πως οι «τρομοκράτες» έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο, τις οποίες ωστόσο απέφυγαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο…

Ο μόνος που φαίνεται να μην καταλαβαίνει και συνεχίζει να αψηφά επιδεικτικά τον διεθνή αντίκτυπο των αδιάκοπων εγκλημάτων πολέμου είναι ο αιμοχαρής Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χτες επέμεινε πως «δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα όπου δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο. Θα φτάσουμε παντού και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους. Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς. Μας ζήτησαν να μη διεισδύσουμε στη Γάζα. Κι όμως, εμείς μπήκαμε έτσι κι αλλιώς. Μας είπαν ότι δεν θα φτάναμε στην είσοδο της Πόλης της Γάζας, αλλά εμείς φτάσαμε. Μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο Νοσοκομείο Αλ-Σίφα, εμείς μπήκαμε» ήταν τα λόγια του Νετανιάχου.

Αυτό που πραγματικά συνέβη στο Αλ-Σίφα, και στοιχειοθετείται από δεκάδες μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο, το Αλ-Τζαζίρα και άλλα διεθνή μέσα που ευτυχώς παραμένουν στη Γάζα, ήταν η μεταμεσονύκτια εισβολή των ισραηλινών τεθωρακισμένων στο ανυπεράσπιστο νοσοκομειακό σύμπλεγμα και η έφοδος εκατοντάδων πάνοπλων κομάντος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να τρομοκρατηθούν.

Οι περιγραφές από τη νυχτερινή έφοδο είναι εφιαλτικές, ενώ ακόμη και μετά την απογευματινή αποχώρηση το νοσοκομείο παραμένει αποκλεισμένο από άρματα μάχης και στρατιώτες, που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο. Ενας ηρωικός γιατρός, ο δρ Αχμέτ Μοκαλαλάτι, είπε χαρακτηριστικά στο Middle East Eye πως ολόκληρο το νοσοκομείο μετατράπηκε σε «εμπόλεμη ζώνη, ενώ δεν υπήρχε εντός του ούτε ένα μέλος της αντίστασης. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο που βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης εφοδίων, νερού, τροφίμων και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς βασικά είδη υγιεινής. Πρέπει να μας βοηθήσουν όλοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς»…

Η επιχείρηση φυσικά προκάλεσε παγκόσμια αποστροφή – θα λέγαμε μάλιστα ότι η άκαρπη έφοδος στο Αλ-Σίφα ήδη έχει γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του Ισραήλ, που δείχνει να χάνει οριστικά τον πόλεμο της προπαγάνδας. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επανέλαβε πως «τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνονται πεδία μάχης. Ανησυχούμε για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών. Η προστασία τους είναι πρωταρχικής σημασίας». Και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την ισραηλινή επιδρομή και αξίωσε το άμεσο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στην ανθρωπιστική βοήθεια: «Η προστασία των νεογνών, των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να υπερισχύσει όλων των άλλων ανησυχιών». Ακόμη και η Ουάσινγκτον «τα γύρισε», με τον αρχιψεύτη Κίρμπι να δηλώνει ανερυθρίαστα πως οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν ποτέ το πράσινο φως για την επιχείρηση γύρω από το νοσοκομείο» και ότι αντίθετα τονίζουν συνεχώς στους Ισραηλινούς πως «πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία»!

Η σκληρότερη καταδίκη ήλθε πάντως από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη», που εφαρμόζει «στρατηγική καταστροφής όλης της Γάζας μαζί με τους κατοίκους της», και προέβλεψε, απευθυνόμενος προσωπικά στον Νετανιάχου, ότι «όσα πυρηνικά όπλα κι αν έχεις, το τέλος σου είναι κοντά»!

Τέλος, να συμπληρώσουμε πως η προκλητική έφοδος στο Αλ-Σίφα μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια νέα προσπάθεια του Νετανιάχου και των στρατηγών του να τορπιλίσουν μια συμφωνία για εκεχειρία με τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων. Ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν χτες στο ABC ότι η δυνάμει σωτήρια για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους ανακωχή θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός 2-3 ημερών, αλλά αραβικές πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν αργά το βράδυ στην (αντιπολιτευόμενη) ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει τα αιτήματα για πενθήμερη εκεχειρία και διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα, καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των «τρομοκρατών».

Και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε χτες τη νύχτα με την πέμπτη προσπάθεια να εγκρίνει επιτέλους ψήφισμα που αξιώνει από το Ισραήλ να αποδεχτεί «έκτακτες ανθρωπιστικές παύσεις» – αλλά όχι και κανονική εκεχειρία… Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων