Άρθρα Κόσμος

“Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αδειάζει από Αρμενίους” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η μαζική έξοδος είναι πλέον και «θεσμική». Με χτεσινό του διάταγμα ο πρόεδρος του θύλακα Σαμβέλ Σαχραμανιάν, «έχοντας προτεραιότητα τη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Καραμπάχ», αποφασίζει τη διάλυση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ
Συνεχίζεται ο μαζικός, δραματικός ξεριζωμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη γη που γνώρισαν ως πατρίδα, αλλά έμελλε να αποτελεί μόνιμη εστία συγκρούσεων και σφαγών. ● Πάνω από τους μισούς Αρμενίους του θύλακα έχουν ήδη αποχωρήσει, για να μην πέσουν σε χέρια Αζέρων.

Την απογοήτευσή του για την εκκωφαντική παγκόσμια σιωπή για την τραγωδία που εξελίσσεται το τελευταίο δεκαήμερο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν. «Η έξοδος συνεχίζεται και τα στοιχεία δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα μείνουν Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε ο Πασινιάν, επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την απειλή «εθνικών εκκαθαρίσεων». «Οι δηλώσεις εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας που καταδικάζουν την εθνοκάθαρση είναι σημαντικές, αλλά αν αυτό δεν ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν μόνο στατιστικά στοιχεία για την Ιστορία… Απλά κάποιες χώρες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από αυτό το έγκλημα», είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, που ήρθε στην εξουσία με ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά τελικά συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη τραγωδία του αρμενικού λαού μετά τη γενοκτονία του 1915.

Ο Πασινιάν βέβαια έχει δίκιο όσον αφορά την υποκρισία των συμμάχων και «προστατών» της χώρας του, Ρώσων και Δυτικών. Πάνω από 66.000 Αρμένιοι, από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θύλακα, έχουν φύγει ήδη από το Στεπανακέρτ και τους άλλους οικισμούς για να γλιτώσουν από τα αντίποινα των Αζέρων. Προφανώς, οι κάτοικοι του Καραμπάχ δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος Αλίγεφ πως «θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν» και θεωρούν βέβαιο πως όσοι μείνουν πίσω αργά ή γρήγορα θα πέσουν θύματα εθνοκάθαρσης. Αλλωστε ήδη πολλοί κάτοικοι του Καραμπάχ υποστηρίζουν πως οι Αζέροι επιτίθενται συστηματικά κατά των αμάχων, και θυμίζουν πως πριν από την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» προηγήθηκε πολύμηνος ασφυκτικός αποκλεισμός, χωρίς κανείς από τους ξένους «προστάτες» να παρέμβει.

Η μαζική έξοδος είναι πλέον και «θεσμική». Με χτεσινό του διάταγμα ο πρόεδρος του θύλακα Σαμβέλ Σαχραμανιάν, «έχοντας προτεραιότητα τη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Καραμπάχ», αποφασίζει τη διάλυση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ από την 1.1.2024. Ο Σαχραμανιάν βέβαια καλεί τον πληθυσμό «να εξετάσει τους όρους επανένταξης που προτείνει το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες», αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως ο κύβος έχει ριφθεί.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι υποσχέσεις για «ελεύθερη και ανεμπόδιστη» έξοδο των Αρμενίων δεν ισχύουν, καθώς οι Αζέροι συνέλαβαν ήδη τον πρώην ηγέτη της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Αρτσάχ, τον Ρωσο-αρμένιο δισεκατομμυριούχο Ρούμπεν Βαρντανιάν, τον οποίο κατηγορούν για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, παραδόθηκε στις αζερικές αρχές ο σύμβουλος του προέδρου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας, Νταβίτ Μπαμπαγιάν, ο οποίος είχε γράψει πρόσφατα και ένα συγκλονιστικό άρθρο* ειδικά για την εφημερίδα μας. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, ο Μπαμπαγιάν –ένας σημαντικός Αρμένιος διπλωμάτης, πολιτικός και διανοούμενος, γέννημα θρέμμα του Στεπανακέρτ– είπε πως «οι άνθρωποί μας δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη… Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο… Οι υπεύθυνοι για τη μοίρα μας θα πρέπει μια μέρα να απαντήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους».

● «Ο αποκλεισμός του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης», 25.12.2022.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων