Ελλάδα Κοινωνία

Κακοκαιρία Elias: Σφυροκοπά Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα – Πώς θα κινηθεί / «Βούλιαξε» ο Βόλος, συναγερμός για τον Σπερχειό

Τα δόντια της έδειξε η κακοκαιρία Elias που σαρώνει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας με πολύ σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, δημιουργώντας «τσουνάμι» προβλημάτων στις ήδη «πληγωμένες» από τον daniel περιοχές.

Την ίδια ώρα σε συναγερμό καλεί πολιτεία και πολίτες το meteo με προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη.

Ειδικότερα, την Πέμπτη (28/09), βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στις Σποράδες. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν, επίσης, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και – πρόσκαιρα – σε τμήματα των Δωδεκανήσων και του βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα που θα είναι τοπικά ισχυρά, το βράδυ θα εξασθενήσουν. Μετά το μεσημέρι, βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν – κατά τόπους – στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά και στη βόρεια Ελλάδα.

Ειδικά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με ισχυρά φαινόμενα στη Μαγνησία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 27-28, στην Ήπειρο από 17 έως 28, στη Θεσσαλία από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 24-27, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 26-28.

Ακόμα, στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη αναμένονται – κατά περιόδους – αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλα ύψη βροχής την Τετάρτη

Iσχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν σε Θεσσαλία και Στερεά έως το απόγευμα της Τετάρτης 27/09. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 27/09.

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Πλημμύρισε πάλι ο Βόλος

Την ίδια στιγμή δραματική είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης του Βόλου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό πολιτών από σπίτια και αυτοκίνητα τα οποία έχουν βουλιάξει από τους ορμητικούς χειμάρρους που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias.

Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσεγγίσουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς.

Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την ώρα και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου.

«Φούσκωσε» πάλι ο Κραυσίδωνας – Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στον Βόλο και τα προάστιά του όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, υπόγεια, σπίτια και επιχειρήσεις από την πολύ σφοδρή καταιγίδα ,ενώ απειλεί και πάλι να ξεχειλίσει ο Κραυσίδωνας όπως και την προηγούμενη φορά.

Έχουν πλημμυρίσει οι Λεωφόροι Αθηνών, Λαμπράκη και Λαρίσης με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων όπως και στους οδικούς κόμβους της περιοχής.

Στην Αγριά του Βόλου έχει διακοπεί η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο και το νερό έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά παρά το γεγονός ότι εργάζονταν συνεχώς συνεργεία εκσκαφής για να κρατήσουν χωρίς προβλήματα το ρέμα στην περιοχή.

Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα 2 μέλη του οποίου (η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου και ο τεχνικός της δημόσιας τηλεόρασης) έχουν εγκλωβιστεί από τη νεροποντή.

Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς έχει δεχθεί η Πυροσβεστική από την Αγριά και Αλυκές με τα νερά να έχουν φτάσει τους 80 πόντους και να σπεύδουν Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ. Στην Αγριά υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ!

Ακόμα, διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου σημειώθηκε εδώ και λίγη ώρα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr. Νοικοκυριά στον Βόλο, στη Νέα Ιωνία,σ το Διμήνι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από τον ΔΕΔΔΗΕ πού εντοπίζεται η βλάβη και πόσο θα διαρκέσει η αποκατάστασή της.

Κλειστή είναι η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου λόγω της κακοκαιρίας Elias. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή ωστόσο οι οδηγοί δεν θα καταφέρουν να εισέλθουν στην πόλη του Βόλου εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Οι ζημιές που έχουν γίνει μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης (27/09), στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και στο Πήλιο είναι ανυπολόγιστες, μόλις 20 ημέρες μετά το σφοδρό και φονικό κύμα κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr, οι μετεωρολόγοι δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για ακόμα μία φορά για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και προειδοποιούν για μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου τις νυχτερινές ώρες, ενώ μεγάλη ποσότητα νερού θα πέσει και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (28/09).

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, λόγω των εξελίξεων στην κακοκαιρία Elias.

«Με εντολή της αστυνομίας, η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου απαγορεύεται, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» γράφει το μήνυμα του 112.

Κραυγή αγωνίας από τον Μπέο

Σε ένα δραματικό μήνυμα του Αχιλλέα Μπέου μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω σφοδρής καταιγίδας, κάνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας:

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, έχει κοπεί το ρεύμα. Κουράστηκε ο κόσμος με τις πλημμύρες, πάλι βάρκες χρειαζόμαστε για να κυκλοφορήσουμε. Είναι δραματική η κατάσταση . Έχω ξεμείνει με το αμάξι , δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει και περιμένω φορτωτή να έρθει να με πάρει . Η Μακρινίτσα έχει αποκοπεί, ο δρομος έγινε γκρεμός ,δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους, πρέπει να κινδυνεύουν οι άνθρωποι εκεί».

Λαμία: «Καμπανάκι» κινδύνου για τον Σπερχειό

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Πριν λίγο εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

112 για δύο χωριά του Δομοκού

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Λάρισα: Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη . Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων