Ειδήσεις με Διάρκεια

Η καρδιά της Ποίησης χτυπά στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας / από 27/9 έως και 4/10

Οι φωτογραφίες είναι από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Από την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, το βράδυ ξεκινά το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας “Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος”! Στις 8 το βράδυ θα γεμίσει με ποιητές από 12 χώρες του κόσμου, με απαγγελίες, συναντήσεις, εργαστήρια, παράλληλη έκθεση με φωτογραφία και ποίηση και μουσική η αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ.

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας τελεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο διοργανώνει η Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες από την Τετάρτη 27 έως την επόμενη Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στη ΒΕΤΛΑΝΣ θα είναι ελεύθερη για το κοινό!

Οι προσκλήσεις συμμετοχής σε αυτό το φεστιβάλ έγιναν με γνώμονα την πολιτιστική διπλωματία που στοχεύει στην φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη! Έτσι κλήθηκαν ποιητές από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν και το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο: Με 18 συμμετοχές από 12 χώρες από όλον κόσμο ξεκινά το δεύτερο διεθνές φεστιβάλ της Νάουσας! “Η καρδιά της ποίησης θα χτυπά στη Νάουσα,” έγραψε πέρσι ο γνωστός διεθνώς ποιητής, Δημήτρης Π. Κρανιώτης σε ένα σχόλιο του για το φεστιβάλ. Δημοσιεύσεις έχουν κάνει το γύρω του κόσμου! Από την Ινδία, στον Αραβικό κόσμο, στην Κίνα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία και φυσικά σε όλη την Ελλάδα έχει φτάσει το μήνυμα αυτό!

Το Φεστιβάλ στηρίζουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, των οποίων εκπρόσωποι θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν το έργο τους το Σάββατο απόγευμα. Εκ μέρους του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών CIESART, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, θα παραβρεθεί  μάλιστα φέτος η Πρόεδρος του, Lily Baylon στη Νάουσα. Το διεθνές επιμελητήριο ποιητών CIESART διαθέτει δε, Ευρωπαϊκής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο προώθησε πέρσι όλες τις δραστηριότητες από το φεστιβάλ της Νάουσας  μέσω του τηλεοπιτικού τους δίκτυο σε 100 χώρες! Μέλη του PEN Greece, των Σύγχρονων Πύθιων Αγώνων και ο πρόεδρος του World Poets Society και του CIESART Greece, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, ο οποίος βραβεύτηκε πέρυσι, θα παραβρεθούν επίσης!

Οι δράσεις φέτος θα περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στα αρχαία μνημεία της περιοχής, σε παραδοσιακά κτήρια και μουσειακούς χώρους, όπως επίσης και το αρχείο της Αργυρούπολης. Εδέσματα και φρούτα της περιοχής έχουν σπονσάρει απλόχερα καταστήματα της Νάουσας, όπως ο Φούρνος Θανασούλη, τα εστιατόρια Γεράνια και Σπονδή και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας. Το ΒΑΕΝΙ δε, θα προσφέρει τα εκλεκτά κρασιά του στους φιλοξενούμενους ποιητές! Ο Δήμος της πόλης έχει αναλάβει την φιλοξενία και για τις μετακινήσεις των ποιητών προσφέρθηκε ο Σταύρος Ζάχος να διαθέσει το βαν του δωρεάν. “Είναι πραγματικά συγκινητική η τόσο μεγάλη προσφορά των ιδιωτών” λέει η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ που είναι η ψυχή του φεστιβάλ αυτού, το οποίο θα κλείσει με την απονομή των ποιητικών βραβείων “Αριστοτέλης”.

Οι συμμετοχές των ποιητών είναι οι εξής:

Αrjan Kallco, Αλβανία

Bes Camaj, Ελβετία/Κόσοβο

Dalila Hiaoui, Mαρόκο/Ιταλία
Francisco Heredia, Ισπανία
Giuseppe Napolitano, Ιταλία

Lilly Baylon, Περού/Ισπανία
Jeton Kelmendi, Βέλγιο/Κόσοβο
Muhsine Arda, Τουρκία

Βούλα Μέμου, Ελλάδα

Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ελλάδα

Έλσα Κορνέτη, Ελλάδα

Κωνσταντίνος Μπούρας, Ελλάδα

Κώστας Αρκουδέας, Ελλάδα

Λένα Κυροπούλου, Ελλάδα

Στέλλα-Λουίζα Κατσαμπή, Ελλάδα

Χρήστος Ντικμπασάνης, Ελλάδα
Χρήστος Ρ. Τσιαήλης, Κύπρος

Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, Ελλάδα/Γερμανία

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας