Ελλάδα Εργασιακά Κοινωνία

Πλημμύρισε το Σύνταγμα – Πολύ μεγάλο το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους.

Από τα μεγάφωνα της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης διαβάστηκε ο κατάλογος των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που προκήρυξαν απεργία, χτίζοντας το μέτωπο κόντρα στις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ που απέρριψαν την πρόταση για 24ωρη απεργία και προτίμησαν να …συν-νομοθετούν με την κυβέρνηση, κάνοντας παρατηρήσεις και προτείνοντας βελτιώσεις στο νομοσχέδιο-έκτρωμα.

«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», υπενθύμισαν εργαζόμενοι και Συνδικάτα καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις που αντί να μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τις μέρες και τις ώρες δουλειάς για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών», φώναξαν και διαμήνυσαν πως απορρίπτουν την πολιτική που τους στέλνει μέχρι τα 70 χρόνια στη δουλειά, που θέλει «να ζουν και να πεθαίνουν για τ’ αφεντικά».

Παράλληλα, οι διαδηλωτές διαβεβαίωσαν πως έχουν ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που βουλιάζει συνολικά τη ζωή και τα δικαιώματά τους, γιατί τα θεωρεί «κόστος» που ζημιώνουν τα κέρδη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και των δήμων απεργούμε μαζικά», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από το βήμα της συγκέντρωσης έδωσε απάντηση στις …απορίες του υπουργού γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. «Ξέρουν, κύριε υπουργέ, και τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να διαβάζουν», επισήμανε και τόνισε πως διατάξεις όπως η δουλειά το Σαββάτο, για έξι μέρες την εβδομάδα, η διευθέτηση εργασίας, η υπεράσπιση της απεργοσπασίας και οι ποινές σε όποιον αγωνίζεται σαφώς και αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Την εγκληματική απουσία αντιπλημμυρικών έργων και τις συνέπειες των σχετικών ελλείψεων στην αγροτική παραγωγή, ανέδειξε ο Θωμάς Κούκος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών, από την περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων. «Οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους είναι τα Συνδικάτα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη αν και είναι απαραίτητη δεν φτάνει, αλλά είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους.

«Σήμερα, η μεγάλη πανεργατική απεργία που πήρε πλέον πανελλαδικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα, τους χάλασε τα σχέδια!» τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

«Κάνουμε σε όλους καθαρό από αυτή εδώ τη συγκέντρωση, στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων: Το βασικό αίτημα της απεργίας μας είναι να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω. Αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν τεράστια ευθύνη και θα το πληρώσουν», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη με αλληλεγγύη, με κοινή δράση «να δυναμώσει η προσπάθεια για να στραφούν ακόμα περισσότερα σωματεία απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Να δυναμώσει η κοινή δράση με τους αγρότες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους που σήμερα τους καταστρέφει η πολιτική που άφησε απροστάτευτη τη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια».

Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν εκατοντάδες συμβασιούχοι πυροσβέστες που δίνουν αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις μπεζ στολές, που 31 Οκτωβρίου δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών. «Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του και όλους τους συγκεντρωμένους.

Το μήνυμα της επιτυχίας της απεργίας, ιδιαίτερα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς που υπάρχουν σωματεία, μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που έκαναν κουρελόχαρτο τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν την κινητοποίηση «παράνομη». «Σήμερα πήραν την απάντησή τους. Η επιτυχία της απεργίας είναι η αφετηρία για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων», τόνισε, ενάντια στην πολιτική που τους πνίγει, τους καίει, τους δολοφονεί στους τόπους δουλειάς, τους καταδικάζει στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. «Εμπρός για νέους αγώνες», τόνισε.

Aπό 902.gr  

banner-article

Ροη ειδήσεων