Θεάματα Θέατρο Πολιτισμός

ΚΘΒΕ: Τρωάδες, Θεατρικά Εργαστήρια, Απόλυτη Μαγεία, Γκαλά Μαρία Κάλλας, HIV, Ερωτευμένα Άλογα

Καθήλωσαν οι ΤΡΩΑΔΕΣ στο Ηρώδειο
Μετά από την εξαιρετική ανταπόκριση και προσέλευση του κοινού στις «Τρωάδες» του ΚΘΒΕ, όπου κι αν παρουσιάστηκαν, και τα διθυραμβικά σχόλια και τις κριτικές που απέσπασαν, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, έδωσαν μία και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο που συνοδεύτηκε από αποθεωτική υποδοχή από το κοινό.

Το άκρως επίκαιρο και προφητικό έργο του Ευριπίδη σε μια ρηξικέλευθη ανάγνωση και σκηνοθεσία από τον βραβευμένο Χρήστο Σουγάρη, καθήλωσε τους θεατές. Το κοινό στην υπόκλιση του θιάσου αποθέωσε ηθοποιούς και συντελεστές για την συγκινητική, ανθρώπινη, καθαρή σκηνική απόδοση της τραγωδίας, για την εξαιρετική μετάφραση από τον Θεόδωρο Στεφανόπουλο, καθώς και για την υποβλητική μουσική σύνθεση που υπέγραψε ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής.

Τον ρόλο της Εκάβης ερμήνευσε η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Ρούλα Πατεράκη.

Περισσότερα
7η χρονιά Θεατρικά Εργαστήρια στο ΚΘΒΕ

Τμήματα για βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους
Τμήματα για ενήλικες
Δωρεάν τμήματα για άτομα με αναπηρία (18 και άνω)

Το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει και απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζει το ταξίδι του με τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια παρέχοντας για 7η χρονιά δωρεάν μαθήματα για ΑμεΑ.

Ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης, με όχημα την τέχνη του θεάτρου, ανοίγεται για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Το ΚΘΒΕ με τα Εργαστήρια που διοργανώνει, προσφέρει καλλιτεχνικά ερεθίσματα με ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της επικοινωνίας.

Η θεματική του κάθε εργαστηρίου, σχεδιάζεται και διαμορφώνεται, βάσει της μεθοδολογίας και της φιλοσοφίας των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, που σχετίζεται με την βιωματική εμπειρία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της άντλησης υλικού από τα ίδια τα παιδιά.

Έναρξη εγγραφών στις 18 Σεπτεμβρίου 2023.

Περισσότερα
Η «ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ» επιστρέφει!

Μια «τελετή» μύησης στο μεταφυσικό

Πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία κινείται η παράσταση «Απόλυτη Μαγεία», σε δραματουργία – κείμενο Αγγελικής Παπούλια και σκηνοθεσία – κείμενο Χρήστου Πασσαλή, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Yoko Ogawa «Η αστυνομία της μνήμης».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, διαφορετική και άκρως γοητευτική παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τη χειμερινή σεζόν.

Το αποτέλεσμα, μέσα από την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών που συμμετέχουν και την επινοητικότητα όλων των συντελεστών που διαμόρφωσαν το αινιγματικό σκηνικό, ηχητικό & φωτιστικό περιβάλλον, δημιουργεί την ατμόσφαιρα μιας παράστασης -τελετής. Μια «τελετή μύησης» που αναδεικνύει το μεταφυσικό στοιχείο και προκαλεί τον θεατή να παρακολουθήσει τον κόσμο με άλλα μάτια, βιώνοντας μια θεατρική εμπειρία όπου η συμμετοχή του είναι σημαντική.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00, Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών. Στην παράσταση γίνεται χρήση υψηλών ηχητικών εντάσεων, χρήση μηχανής ομίχλης και στροβοσκοπικού φωτισμού.

Περισσότερα
Γκαλά Όπερας Μαρία Κάλλας

Επετειακό έτος UNESCO ‘Μαρία Κάλλας’ 2023

Τρεις κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμούν μαζί τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας με ένα εντυπωσιακό γκαλά όπερας.

Οι διακεκριμένες υψίφωνοι Τσέλια Κοστέα, Βιολέτα Λούστα, Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διεθνούς φήμης μαέστρος ελληνικής καταγωγής Γιάννης Πουσπουρίκας, παρουσιάζουν μερικές από τις πιο γνωστές άριες του ρεπερτορίου, που ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ου αιώνα, αλλά και ταυτίστηκε μαζί τους.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το σύντομο θεατρικό δρώμενο ‘Μια συνέντευξη με την Μαρία Κάλλας’, με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ Κλειώ – Δανάη Οθωναίου και Χρίστο Στυλιανού.

Περισσότερα
HIV
του Θανάση Τριαρίδη

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Μια παράσταση καθολικά προσβάσιμη για όλους

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ουσιαστική συμπερίληψη στον πολιτισμό, στηρίζει και φιλοξενεί το θεατρικό μονόλογο HIV που μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο, επιστρέφει στη χώρα μας σε μια καθολικά προσβάσιμη εκδοχή του, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Έλενα Σωκράτους, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο Lebensraum, συναντώνται ξανά στον θεατρικό μονόλογο HIV, ο οποίος αφηγείται την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, της Νιγηριανής εργαζόμενης στο σεξ, η οποία υπήρξε θύμα εμπορίας ανθρώπων, διαπομπεύθηκε για “λόγους Δημόσιας Υγείας” και τελικά αυτοκτόνησε στην Αθήνα.

Η παράσταση συνοδεύεται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπέρτιτλους για Κωφά και Βαρήκοα άτομα. Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία Ακουστικής Περιγραφής για άτομα με οπτική βλάβη.

Περισσότερα
«Ερωτευμένα Άλογα»
από την ομάδα «Εν Δυνάμει»

Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

29, 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και 01 Οκτωβρίου στις 19:00,
04, 05, 06, 07 Οκτωβρίου στις 21:00

Τα Ερωτευμένα Άλογα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει», η παράσταση ύμνος στον έρωτα και την ίδια τη ζωή, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στην Θεσσαλονίκη.

Μετά και τη θριαμβευτική τους διαδρομή στα σημαντικότερα εγχώρια φεστιβάλ, από το 2018 και την περιοδεία τους στην Ευρώπη, τα Ερωτευμένα Άλογα συγκλόνισαν στον τελευταίο τους σταθμό, στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, όπου παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών στην απόλυτη «απογύμνωση» της ψυχής στον έρωτα, γύρω από κάθε κρυφή έννοια της αλήθειας που προδίδει η φύση, το σώμα και το μυαλό μας, ήταν το εισιτήριο της επιστροφής στη θεατρική αγκαλιά της Θεσσαλονίκης, για 7 μόνο παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Περισσότερα
Για τους αποδέκτες του newsletter μας

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση «Η Πινακοθήκη των Ηλίθιων» του Νίκου Τσιφόρου σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, σε επιλεγμένες ημερομηνίες στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο email τους.

Κάθε πρόσκληση είναι για δύο άτομα.

Δηλώστε συμμετοχή
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας