Ελλάδα

Λίμνη Κάρλα: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού / «SOS» εκπέμπουν τα χωριά της Μαγνησίας

Η λίμνη Κάρλα είναι ένα ακόμη πρόβλημα στη Μαγνησία που το τελευταίο 24ωρο απειλεί να κατακλύσει με τα νερά της ό,τι απέμεινε αλώβητο στο θεσσαλικό κάμπο από τις πλημμύρες. Η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει συνεχώς από τα νερά του Πηνειού και απειλούνται τα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας, όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια και για το λόγο αυτό χθες το βράδυ το 112 ήχησε και ζήτησε από τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Να αναφερθεί ότι όλα τα προηγούμενα 24ωρα μετά το ξέσπασμα της φονικής και καταστροφικής θεομηνίας «Daniel», ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο βρίσκονται σε καθημερινή επιφυλακή, παρακολουθώντας τη ροή των υδάτων προς την Κάρλα.

Η στάθμη της λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία έχει ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στον κόμβο της Γυρτώνης ο δρόμος σταματάει καθώς εκατέρωθεν του οδοστρώματος τα νερά έχουν πλημμυρήσει την περιοχή.

Η εικόνα της λίμνης θυμίζει την έκταση που είχε το 1960, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 180.000 στρέμματα και μέσα σε 2 εικοσιτετράωρα γέμισαν με νερά.

Σύμφωνα με το e-thessalia, προχθές το απόγευμα, όπως λένε οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου, τα νερά της Κάρλας έφτασαν πολύ κοντά στο χωριό τους και υπήρξε άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού. Σε απόσταση αναπνοής από το Στεφανοβίκειο βρίσκονταν άνδρες του Στρατού, καθώς και κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, τα οποία παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμα προς χρήση σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο, ήταν βάρκες και φουσκωτά. Επίσης, μεγάλα φορτηγά μετέφεραν τόνους με χαλίκι και το εναπόθεταν για την ενίσχυση των αναχωμάτων σε περίπτωση υπερχείλισης.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους αρμοδίους υπουργούς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας αναφέρει: «Στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος πλημμυρισμού των παρακάρλιων Κοινοτήτων. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να σταματήσει η εισροή του νερού από τον Πηνειό στη λίμνη Κάρλα. Έχουν, ήδη, πληγεί μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Ανησυχούμε ότι εάν συνεχίσει η ίδια ροή των υδάτων τις επόμενες ημέρες υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χωριά μας και ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα από ειδικούς επιστήμονες για την τρέχουσα κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες παρεμβάσεις. Ζητούμε άμεσα λύση. Καλούμε σε άμεση βοήθεια».

Έκκληση και από τον Δήμο Κιλελέρ

Νέα δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην πνιγούν παρακείμενα χωριά, με πρώτο το Σωτήριο, απηύθυνε και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος. Όπως επισήμανε «εάν η στάθμη της λίμνης ανέβει 60 εκατοστά ακόμα, θα πλημμυρίσει πρώτο το χωριό Σωτήριο», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι, πέραν των αρχικών πλημμυρικών φαινομένων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χωριό πλημμυρισμένο στον Δήμο Κιλελέρ.

«Ως Δήμος Κιλελέρ, σήμερα καταθέσαμε και επίσημα να δοθεί λύση από εξιδεικευμένους ανθρώπους, γιατί αυτό μπορούσε να κάνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Νασιακόπουλος.
Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις πλημμύρες έχουν καταστραφεί στον Δήμο Κιλελέρ περισσότερα από 350.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ροη ειδήσεων