ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Κλαούντιο Μπράβο Κάμους, ο Χιλιανός. Από το ισπανικό μπαρόκ στον σουρεαλισμό

Γεννημένος το 1936 στο Valparaíso  της Χιλής ο Κάμους έδειξε από πολύ μικρός την κλίση του στις Τέχνες

Με σπουδές αρχικά στο χορό και την ηθοποιία πέρασε σύντομα στις εικαστικές τέχνες, στις οποίες αποφασίζει να αφοσιωθεί κόντρα στις αντιρρήσεις του αυστηρού καθολικού πατέρα του, που τον αναγκάζει να φύγει χωρίς καθόλου χρήματα από τη Χιλή και να εγκατασταθεί στο Μαρόκο, αναζητώντας ελευθερία.

Χωρίς σπουδές, αυτοδίδακτος στο χώρο, επιμένει και γρήγορα ξεχωρίζει, με επόμενο βήμα την εγκατάστασή του από το 1960 στην Ισπανία, όπου διαπρέπει.

Οι πωλήσεις των έργων του εκεί είναι πολλές. Έχει καθιερωθεί πια. Μάλιστα ένας από τους καλύτερους πελάτες του, ο δικτάτορας Φράνκο, δηλώνει θαυμαστής του έργου του.

Πέρα από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη χαρακτική και τη  γλυπτική. Είναι, όμως, περισσότερο γνωστός παγκόσμια ως ζωγράφος.

Τα έργα του που τα χαρακτηρίζει μια γόνιμη πορεία από το ισπανικό μπαρόκ στον υπερεαλισμό, (με εμφανείς επιδράσεις από τον Σαλβαδόρ Νταλί), έχουν την προσωπική του σφραγίδα και κοσμούν μουσεία όχι μόνο της Χιλής και της Ισπανίας αλλά και της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Το 2011, που πεθαίνει, έχει κατακτήσει πια μια σημαντική θέση παγκόσμια.

………….

Επιμέλεια: Δ.Σ.

…………………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο