Ελλάδα Κοινωνία Υγεία

Αθηνά Λινού: Κίνδυνος για τύφο, ελονοσία, ηπατίτιδα Α μετά τις φονικές πλημμύρες – 4 μέτρα που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι πλημμύρες στη δημόσια υγεία κρούει η Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο topontiki.gr, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας την κατάσταση που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εμφανιστούν ασθένειες όπως, τύφοςηπατίτιδα Α ή ελονοσία, που είναι πιθανό μάλιστα να πάρουν τη μορφή επιδημίας. Μιλώντας δε, για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κάνει λόγο για ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα, από χημικές και καρκινογόνες ουσίες, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία.

«Η επαφή με το βρώμικο νερό μπορεί να προκαλέσει μια απλή γαστρεντερίτιδα, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να εξελιχθεί σε σαλμονέλα ή να προχωρήσει σε τύφο ή ηπατίτιδα Α, οπότε σε αυτήν περίπτωση μιλάμε για μια πολύ σοβαρότερη κατάσταση. Μπορεί, επίσης, να έχουμε -λόγω των κουνουπιών – ελονοσία που αποτελεί ακόμα έναν μεγάλο κίνδυνο» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι οι ασθένειες αυτές μπορεί, μάλιστα, να πάρουν μορφή επιδημίας. Και εξηγεί ότι «όλος ο κόσμος το ίδιο νερό χρησιμοποιεί, τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί ακόμα επαρκείς οδηγίες για καθαρό νερό».

«Ακόμα και μπάνιο να κάνει κάποιος με νερό που είναι μολυσμένο μπορεί, για παράδειγμα να πάθει λεπτοσπείρωση αν υπάρχουν περιττώματα άγριων ζώων, τρωκτικών ή αν μια πληγή έρθει σε επαφή με βρώμικο νερό ή αν πέσει λάσπη στα μάτια, υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κάτι πολύ σοβαρό» προσθέτει.

Η Αθηνά Λινού καλεί την κυβέρνηση -εφόσον στάθηκε ανεπαρκής στο πλαίσιο της πρόληψης, όπως λέει -, να αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί, καθώς και των ενδεχόμενων συνεπειών στη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τόσο τους πολίτες όσο και τους διασώστες οι οποίοι ούτως ή άλλως έρχονται σε επαφή με το βρώμικο νερό.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να:

  • ενημερώσει για τα μέτρα ατομικής προστασίας
  • να ελέγχει την ποιότητα του νερού και να ενημερώνει εγκαίρως για ενδεχόμενη μόλυνση
  • να φροντίσει για την εξόντωση των κουνουπιών με φάρμακα που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον
  • να εφοδιάσει δωρεάν τόσο τους πολίτες που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο και τους διασώστες με είδη ατομικής προστασίας, όπως αδιάβροχα ρούχα, παπούτσια, μάσκες, γυαλιά, γάντια κ.λ.π.

«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι και να ενημερώσει τους πολίτες αλλά και να προστατεύσει τους διασώστες. Γιατί και αυτοί θα μπουν να καθαρίσουν μέσα σε αυτά τα νερά κάτι που είναι επικίνδυνο να γίνει αν δεν έχουν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες αδιάβροχες, γυαλιά , γάντια αδιάβροχα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, όταν θα αρχίσουν οι πολίτες να επιστρέφουν στα σπίτια τους να τους δώσει τέτοια είδη προστασίας δωρεάν για όλους, ώστε να προστατευτούν. Έχει ευθύνη το κράτος τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση. Είναι, επίσης, αναγκαίο να ενημερώσει και να ελέγχει την ποιότητα του νερού συνεχώς για το αν είναι ασφαλές και αν δεν είναι να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες.  Επίσης, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εξόντωση των κουνουπιών και να φροντίσει αυτό να γίνει με φάρμακα που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Αθηνά Λινού επισημαίνει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους λόγω των χημικών ουσιών, ακόμα και καρκινογόνων οι οποίες υπήρχαν κάπου στο περιβάλλον, – όπως φυτοφάρμακα ή λιπάσματα- και «περνώντας τώρα στον υδροφόρο ορίζοντα, θα επηρεάσουν όλους τους ανθρώπους μακροχρόνια».

Το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είχε σπεύσει έγκαιρα να προειδοποιήσει -με μια ανάρτησή της στο Twitter- για τους άμεσους αλλά και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή όλων μας, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκή και ανέτοιμη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές».

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο