Ελλάδα

Βόλος | Πρώτα καήκαμε, τώρα πνιγόμαστε / μετά τις φωτιές, οι φονικές πλημμύρες

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Daniel»
Ιστορικών διαστάσεων καταστροφή. •Ασύλληπτος όγκος νερού. •Ένας νεκρός και πληροφορίες για τρεις αγνοούμενους. •Σε lockdown η Μαγνησία καθώς απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. •Τεράστιες καταστροφές σε υποδομές. •Εκατοντάδες κλήσεις στην Π.Υ. •Απροετοίμαστος πάλι ο κρατικός μηχανισμός. •Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια.

Δυστοπικές καταστάσεις βιώνει η χώρα. Αφού απώλεσε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης από τις φωτιές ήρθαν οι φονικές πλημμύρες να μεγαλώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Απροετοίμαστος πιάστηκε και πάλι ο κρατικός μηχανισμός που γνώριζε για την ένταση των φαινομένων αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Ένας νεκρός, «lockdown» στον Βόλο και πληροφορίες για τρεις αγνοούμενους

Ο απολογισμός από ένα εφιαλτικό 24ωρο για τη Μαγνησία και τις Σποράδες είναι αποκαρδιωτικός. Ο Βόλος βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο «lockdown» με απαγόρευση κυκλοφορίας σε ισχύ ενώ θρηνούμε τον χαμό ενός ανθρώπου. Πρόκειται για έναν βοσκό ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο, που έπεσε από κατολίσθηση στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, στον Βόλο. Πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις άνθρωποι (ένας στον Βόλο και δύο στο Πήλιο) αγνοούνται.

Με το παραλιακό μέτωπο του Βόλου να έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη λίμνη, εφιαλτική ήταν η νύχτα για 94 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο της πόλης καθώς μια πτέρυγα κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά. Οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε προληπτική επιχείρηση εκκένωσης ολόκληρου του κτιρίου για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Λίγο νωρίτερα, την εκκένωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου με στόχο την προστασία των 6 εργαζομένων και των 2 πληρωμάτων ΕΚΑΒ.

Η ορμή του νερού έκανε κομμάτια την ξύλινη γέφυρα που ένωνε τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

Οι καταρρακτώδεις βροχές «φούσκωσαν» τον ποταμό Κραυσίδωνα με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να καταστρέψουν την κατασκευή.

Όλα αυτά ενώ μέχρι αργά το βράδυ το 90% του Βόλου δεν είχε ρεύμα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης.

Τεραστίων διαστάσεων καταστροφή σημειώθηκε και στην Σκιάθο με αποτέλεσμα να κατατεθεί αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Σφυροκόπημα και σε Λάρισα και Τρίκαλα

Η έντονη βροχόπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχει «φουσκώσει» ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο αντιπεριφερειάχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού.

Πολύ δύσκολες ώρες περνούν τα παράλια της Αγιάς Λάρισας, με το κύμα κακοκαιρίας να έχει σαρώσει ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.

Σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» και στην Εύβοια. Συγκεκριμένα στο Αλιβέρι, από την ένταση του νερού, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής

Τα στοιχεία που φθάνουν συνεχώς και τα επεξεργάζονται οι επιστήμονες φανερώνουν μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής (μέχρι τις 20:30), σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm*. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:30, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. | Meteo.gr

Όπως σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε πολλές περιοχές του Πηλίου και του Βόλου που είναι ήδη εκτεθειμένες αναμένεται, με βάση τις προγνώσεις, να πέσουν έως και την Πέμπτη επιπλέον 400 έως 600 mm βροχής.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά όμως οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα τον κρατικό μηχανισμό αλλά χρειάστηκε να φθάσει σχεδόν το μεσημέρι της Τρίτης για να δοθεί εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στον Βόλο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναμενόταν, επικαλέστηκε τους μετεωρολόγους που μιλούν για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας), τη Μεσσηνία και τη Λακωνία αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα θα εξακολουθούν να απασχολούν τις επόμενες ώρες τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους τη δυτική και νότια Κρήτη. Στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί 6 μποφόρ.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο