Βέροια Κοινωνία

Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών / Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και Δήμου

Για μία ακόμα χρονιά οι νέοι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα που συνοδεύουν την προσχολική αγωγή.

Εκτός λοιπόν από τον εφιάλτη της ανεργίας, των κακοπληρωμένων δουλειών, της ακρίβειας που κυριολεκτικά τσακίζει κόκαλα έχουν να αντιμετωπίσουν και το αν θα καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο voucher, που η κυβέρνηση δίνει με το σταγονόμετρο μέσα από τα περιβόητα ΕΣΠΑ της Ε.Ε. και αν τελικά θα προλάβουν μια θέση.

Τις τεράστιες ελλείψεις με τις διαθέσιμες θέσεις πλέον ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση, ενώ οι εξαγγελίες της για χρηματοδότηση νέων θέσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν να κρύψουν ότι αφενός, όταν κι αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα συνεχίσουν να αφήνουν την πλειοψηφία – κυρίως των βρεφών – εκτός σταθμού και αφετέρου θα πριμοδοτούν ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς χρηματοδοτώντας τις υποδομές τους με χρήμα που πληρώνει ο λαός χωρίς μάλιστα ούτε καν να απολαμβάνει όσα έχει ανάγκη.

Για μια ακόμη χρονιά, λοιπόν, πολλοί από τους νέους γονείς θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ήδη επιβαρυμένη τσέπη της λαϊκής οικογένειας.

Η όλη αυτή απαράδεκτη κατάσταση, αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, διαιωνίζεται, αντί να λύνεται και με τα διάφορα ευρωενωσιακής κοπής προγράμματα.

Η Προσχολική Αγωγή δεν αντιμετωπίζεται ως καθολικό δικαίωμα των βρεφών και των γονιών τους, δεν μπαίνει σε προτεραιότητα η χρηματοδότησή της, ενώ αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας πριμοδοτείται ποικιλοτρόπως, όπως έγινε πρόσφατα με την άδεια-δώρο της κυβέρνησης της ΝΔ στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να φιλοξενούν βρέφη σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα άκρως αντιπαιδαγωγικό, που βέβαια πάτησε σε προηγούμενη άδεια που είχε δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να απασχολούν λιγότερο προσωπικό σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς σταθμούς.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική στην Προσχολική Αγωγή την αποδέχεται και η δημοτική αρχή-Διοίκηση του Δήμου Βέροιας, που δεν ιεραρχεί και δε διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, αλλά υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης ακόμα και αυτών των δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν ιεραρχεί ως έργο άμεσης προτεραιότητας την ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού Κυψέλης, όπου το έργο αυτό ως ένα σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας» παραμένει εδώ και δεκατρία χρόνια τουλάχιστον ανολοκλήρωτο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας ζητούμε να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε:

  • Να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί του Δήμου.
  • Να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στην Κυψέλη.

Διεκδικούμε:

  • Να μη βρεθεί κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών.
  • Να καταργηθούν τα απαράδεκτα τροφεία και η συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
  • Ίδρυση-επέκταση-αναβάθμιση των δημόσιων-δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Βέροια 31/8/2023

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων