Βέροια

Δωρεά του βιβλίου “Γεώργιος Μπονάνος κεφαλλήν εποίει” στον Δήμαρχο Βέροιας

Με μία συμβολική φωτογραφία μπροστά στην προτομή του Ευεργέτη των Σχολών της Βέροιας, Δημήτριου Ρακτιβάν, την οποία φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Μπονάνος, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες γλύπτες, ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης δέχθηκε τη δωρεά του βιβλίου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΕΠΟΙΕΙ” από τον σύζυγο της εγγονής του αείμνηστου καλλιτέχνη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, Βασίλη Κωνσταντινόπουλο.

Στο βιβλίο που συνέγραψαν οι απόγονοι του γλύπτη Σοφία Σ. Μπονάνου, Μαρία Α. Γαβρίλη και Σωτήριος Γ. Μπονάνος, παρουσιάζονται περισσότερα από 110 έργα -ολόγλυφα, ανάγλυφα και προπλάσματα- και 35 σχέδια του καλλιτέχνη, πλήθος φωτογραφιών του ίδιου, της οικογένειας και του εργαστηρίου του, διακρίσεις που του απονεμήθηκαν και κείμενά του ιδίου για την τέχνη, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η συγγραφή του βιβλίου έχει στόχο να αναδείξει τον εν πολλοίς “άγνωστο” Γεώργιο Μπονάνο, τον παραγωγικότερο νεοέλληνα γλύπτη, τα γλυπτά του οποίου, κοσμούν, πέρα από την Βέροια, την Αθήνα, την Κεφαλονιά, την Ερμούπολη, την Μυτιλήνη και άλλα πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Δήμαρχος Βέροιας ευχαρίστησε τον Β. Κωνσταντινόπουλο για τη δωρεά του βιβλίου, το οποίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πορεία του Έλληνα γλύπτη και τη σύνδεση του ονόματός του με την πόλη της Βέροιας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας