Βέροια Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

“Η αναβίωση του ανταμώματος των χορευτικών συγκροτημάτων στο Ξηρολίβαδο” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που αναβιώνουν κάθε καλοκαίρι στο Ξηρολίβαδο στα πλαίσια του Πανηγυρικού  Εορτασμού για τον Προστάτη του χωριού Προφήτη Ηλία, κορυφώθηκαν και φέτος με το θεσμοθετημένο «Αντάμωμα των Χορευτικών Συγκροτημάτων».

Έτσι το Σάββατο 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 17ο Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων παραδοσιακών χορών, στην πλατεία του χωριού.

Με τη συνοδεία παραδοσιακής μπάντας, τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, χάρισαν μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιατζίδης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος Ξηρολιβαδιωτών και Φίλων του χωριού που δραπέτευσαν από τον καύσωνα της πόλης αναζητώντας  την δροσιά του πανέμορφου  Βερμίου όρους.

Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη πατινάδα των συγκροτημάτων, που ξεκίνησε από το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο με την υπόκρουση των παραδοσιακών ήχων, για να καταλήξει  στην πλατεία του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, κατά την οποία αναδείχθηκαν ο πλούτος, η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια, η αρχοντιά και οι πανάρχαιες ρίζες του ελληνισμού, ενώ εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση, με το ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμμετασχόντων συγκροτημάτων.

Η είσοδος των συγκροτημάτων στον χώρο της εκδήλωσης, έγινε σύμφωνα με την τοπική παράδοση, με ενιαίο χορευτικό κύκλο, υπό τους ήχους του τοπικού παραδοσιακού τραγουδιού «Ξηρολίβαδο Χουάρα Μουσιάτα».

Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος του ΠΟΞ  Γιάννης Τσιαμήτρος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΟΞ απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Χασιώτης, ο οποίος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στην Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Έλλη Μάλαμα και στον χοροδιδάσκαλο  του χορευτικού συγκροτήματος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Σάκη Σταυρίδη, οι οποίοι απηύθυναν τον δικό τους χαιρετισμό και τα  συγχαρητήρια για την διοργάνωση.

Ιδιαίτερη τιμή επιφυλάχθηκε από τον Βασίλη Χασιώτη,  στον Γιάννη Τσιαμήτρο για την μακροχρόνια προσφορά του στον ΠΟΞ, στην Παράδοση και στον Πολιτισμό γενικότερα.

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα που του επιδόθηκε, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις παραδόσεις του Ξηρολιβάδου  κάνοντας ειδική μνεία στον παρευρισκόμενο Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας ΑΠΘ Αντώνη Μπουσμπούκη.

Μετά την ολοκλήρωση του χορευτικού προγράμματος  των συγκροτημάτων, ακολούθησε λαϊκό  γλέντι για όλο τον κόσμο στον ίδιο χώρο, το οποίο μεταφέρθηκε  στις  ταβέρνες του χωριού μέχρι τις πρωινές ώρες.

banner-article

Ροη ειδήσεων