Άρθρα Κόσμος

«Aν ξυπνήσεις, μονομιάς θα ‘ρτει ανάποδα ο ντουνιάς» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Είναι πια προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει καταλυτικά τη γιγάντωση μιας ήδη τεράστιας σε πληθυσμό και αναπτυξιακή δυναμική παγκόσμιας συμμαχίας, με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους και εργατικό δυναμικό

.

Βλακείες: είναι γνωστό από καιρό ότι η μεν Ν. Αφρική πρόσφερε εκ των προτέρων γενική ασυλία στους συμμετέχοντες, η δε Κίνα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει εκτάκτως τη σύνοδο –αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε, προκειμένου να μην εκτροχιάσει την προσοχή από την πραγματική ατζέντα της μάζωξης. Που δεν είναι άλλη από τη ραγδαία επέκταση της original πενταμελούς ομάδας: τον Αύγουστο, αναμένεται να γίνουν δεκτές στους BRICS πέντε ακόμη χώρες και συγκεκριμένα η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερες από 40 χώρες (!) από τον λεγόμενο «Παγκόσμιο Νότο» έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στην ομάδα, εκ των οποίων οι 22 έχουν ήδη υποβάλει επίσημες αιτήσεις!

Είναι πια προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει καταλυτικά τη γιγάντωση μιας ήδη τεράστιας σε πληθυσμό και αναπτυξιακή δυναμική παγκόσμιας συμμαχίας, με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους και εργατικό δυναμικό –μια «συμμαχία των πληβείων», που απειλεί ξεκάθαρα να βάλει τέλος στον «μονοπολικό κόσμο» και τη μονομερή, νεο-αποικιοκρατική κυριαρχία του λεγόμενου «χρυσού δισεκατομμυρίου» της Δύσης και των ΗΠΑ επί των υπόλοιπων οκτώ.

Αν μάλιστα οι BRICS+ καταφέρουν και να λανσάρουν σύντομα (κάποιοι λένε ακόμη και μέσα στο έτος) το νέο τους παράλληλο νόμισμα που ήδη σχεδιάζουν εντατικά, ένα «αντι-δολάριο», που αντί για χρεόγραφα και φωτοτυπικά θα «πατάει» στον χρυσό, το πετρέλαιο και άλλες χειροπιαστές πρώτες ύλες και αξίες, παίζει να δικαιωθεί επιτέλους και ο μακαρίτης παππούς μας ο Βάρναλης, που έλεγε στην Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου:

«Xάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο, χάιντε Σύμβολον αιώνιο! Aν ξυπνήσεις, μονομιάς θα ’ρτει ανάποδα ο ντουνιάς. Kοίτα! Oι άλλοι έχουν κινήσει, κ’ έχ’ η πλάση κοκκινίσει, κι άλλος ήλιος έχει βγει, σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη»…

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας