Περιβάλλον Περιβάλλον

Κόλαση επί γης – Ειδικοί προειδοποιούν για τους καύσωνες: Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά

Ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα νερά», προειδοποίησαν οι ειδικοί, καθώς καύσωνες πλήττουν την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ταυτόχρονα – με μια καυτή «γλώσσα» από τη Σαχάρα να κυριεύει την Ευρώπη, έναν «θόλο θερμότητας» να χτυπά τις ΗΠΑ και την Κίνα καταγράφοντας θερμοκρασίες 52,2 βαθμούς Κελσίου.

Η ακραία ζέστη που κατακλύζει αυτή τη στιγμή το βόρειο ημισφαίριο πρόκειται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας άνοδο των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ο WMO προειδοποίησε ότι ο καύσωνας βρίσκεται στις πρώτες του φάσεις, λέγοντας ότι αναμένει οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο να κινηθούν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου «για παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται».

Πυρκαγιές έπληξαν περιοχές των ΗΠΑ και της νότιας Ευρώπης, απειλώντας τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων – με 1.200 παιδιά να απομακρύνονται από τις ελληνικές αρχές από κατασκηνώσεις που απειλήθηκαν χθες από τις φλόγες.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την κορύφωση του καύσωνα τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες έως και 49 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Την Κυριακή, το χωριό Σανμπάο στη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα εν μέσω καταστροφικών καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τυφώνα που έπληξε χθες το βράδυ και οδήγησε περίπου 230.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο κόσμος μόλις διένυσε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, και τώρα οι μετεωρολόγοι λένε ότι ακόμη χειρότερα δεν έχουν έρθει, με τον Ιούλιο να αναμένεται να γίνει ο πιο ζεστός μήνας ιστορικά.

Σύμφωνα με την DailyMail, και τους ειδικούς, οι καυτές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη οφείλονται σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Πρόκειται το El Niño – ένα φαινόμενο που προκαλεί τη θέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού που διαταράσσει τη ροή του αέρα – ένα σταθερό σύστημα υψηλής πίεσης γνωστό και ως αντικυκλώνας, και η κλιματική αλλαγή.

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα γεγονότα του Ελ Νίνιο άμεσα, επομένως είναι πιθανό το σύστημα υψηλής πίεσης και η κλιματική αλλαγή να είναι οι κύριοι συντελεστές σε αυτό το φαινόμενο καύσωνα», δήλωσε η Δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορας Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένεται να πλήξουν τα νησιά της Ιταλίας, Σικελία και Σαρδηνία, όπου προβλέπεται υψηλό 48 βαθμών Κελσίου από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το προηγούμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν 48,8 C που καταγράφηκε στη Σικελία το 2021, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ήταν ήδη ο πιο ζεστός Ιούνιος στον κόσμο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης καιρού της ΕΕ, και ο Ιούλιος φαίνεται επίσης έτοιμος να σπάσει ρεκόρ.

Νέα ρεκόρ έχουν ήδη καταγραφεί σε διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και ενδέχεται επίσης να σημειωθούν νέα εθνικά ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας (19 Ιουλίου) σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε. «Μια περαιτέρω συνέχεια τον Αύγουστο είναι πιθανή».

Ο WMO περιέγραψε τη ζέστη ως «ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη» και παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή».

Η ακραία ζέστη που πνίγει την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει πυρκαγιές που έχουν πλήξει εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, την Ελβετία, την Ισπανία και την Τουρκία, αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν πολλά δημοφιλή τουριστικά σημεία.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας