Κόσμος

«Φρούριο» η Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις συγκρούσεις για τον 17χρονο / ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον αστυνομικό που πυροβόλησε

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στο περιθώριο μιας πορείας που έγινε στη μνήμη του 17χρονου ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί για την πορεία.

Νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε στη Γαλλία, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, λόγω του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές που συνδέονται με τον θάνατο του εφήβου.

Ξεχωριστά, η επικεφαλής της περιοχής Ιλ ντε Φρανς, η Βαλερί Πεκρές, ανέφερε στο Twitter ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ μετά τις 21:00 σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Παρισιού.

Η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες, λόγω των βίαιων επεισοδίων.

Το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου 40.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν απόψε σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι και τα προάστιά του, λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν νέες ταραχές.

Η μητέρα του Ναέλ στην κεφαλή της πορείας
Η μητέρα του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στη Γαλλία, ηγήθηκε μιας πορείας στο προάστιο του Παρισιού Nanterre την Πέμπτη.

Η μητέρα του φώναξε «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» από ένα ανοιχτό φορτηγό στην κεφαλή της πορείας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Η μητέρα του και εκατοντάδες υποστηρικτές της φορούσαν άσπρα μπλουζάκια με τη φράση «Justice for Nahel» και την ημερομηνία του περιστατικού. Άλλοι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα κρατώντας ταμπέλες που έγραφαν «η αστυνομία σκοτώνει».

Διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν δημόσια πριν από την πορεία και έκαναν έκκληση για ηρεμία μετά από άλλη μια νύχτα βίας στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία την Τετάρτη.

Οργή για τις ψευδείς καταθέσεις των αστυνομικών
Τουλάχιστον ένας αστυνομικός που συμμετείχε στον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός εφήβου κοντά στη Γαλλία είπε ψέματα στην αρχική του κατάθεση, ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 17χρονου θύματος σε δήλωση την Πέμπτη.

Οι δικηγόροι Yassine Bouzrou, Jennifer Cambla και Abdelmadjid Benamara επέκριναν την απόφαση του τοπικού εισαγγελέα να μην ασκήσει δίωξη για τις εικαζόμενες ψευδείς δηλώσεις.

Οι δικηγόροι είπαν ότι ο αστυνομικός στην αρχική του δήλωση «υποστήριξε ότι ο νεαρός Ναέλ προσπάθησε να το σκάσει με το όχημα».

Ωστόσο, το βίντεο από τον πυροβολισμό δείχνει τους αστυνομικούς στο πλάι του οχήματος όταν ο αστυνομικός πυροβόλησε.

Οι δικηγόροι έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα για απαγγελία κατηγοριών για φόνο και συνέργεια σε φόνο εναντίον των αστυνομικών που εμπλέκονται στους πυροβολισμούς, καθώς και επιβαρυντικές κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις.

Τα παιδιά των Γάλλων μεταναστών είναι ο «πρώτος στόχος»
Οι νέοι στη Γαλλία ζουν με τον ρατσισμό και την απειλή της αστυνομικής βίας, είπε στο CNN ένας δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τη φυλετική ισότητα, περιγράφοντας την οργή στις μειονοτικές κοινότητες που στήριξαν τις διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας.

«Πολλοί νέοι στα προάστια, στις πιο φτωχές γειτονιές, εκείνοι των οποίων οι γονείς στο Παρίσι είναι μετανάστες (από) την Αφρική, την Καραϊβική και επίσης την Ασία, γνωρίζουν ότι είναι ο πρώτος στόχος της αστυνομικής βίας», είπε ο Ροκχάγια Ντιαλό.

«Πολλοί από αυτούς εκφράζουν ανησυχίες για τον ρατσισμό, για την αστυνομική βία – είναι κάτι που τους έρχεται πραγματικά σε νεαρή ηλικία».

Ο Ντιαλό είπε ότι τα γαλλικά ιδρύματα και μεγάλο μέρος του κοινού δεν έχουν υπολογίσει το επίπεδο του ρατσισμού στη χώρα.

«Η άρνηση είναι μια από τις πιο κοινές εκφράσεις του γαλλικού ρατσισμού», είπε. «Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ρατσισμός στη Γαλλία. Είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι είναι τόσο θυμωμένοι, γιατί έπεσαν οι μάσκες και βιώνουν καθημερινά τον ρατσισμό».

«Αυτό είναι αρκετά εξοργιστικό», είπε ο Ντιάλο.

Κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως στον αστυνομικό
Κατηγορία για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία απαγγέλθηκε στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε την Τρίτη τον 17χρονο έφηβο στην Ναντέρ και ο κατηγορούμενος αστυνομικός προφυλακίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Ο αστυνομικός παραπέμφθηκε σήμερα στο πλαίσιο έναρξης δικαστικής έρευνας για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Tου απαγγέλθηκε αυτή η κατηγορία και κρίθηκε προφυλακιστέος», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας