Κόσμος

Τραγικό φινάλε για το Titan: Καταστροφική έκρηξη διέλυσε το υποβρύχιο – Νεκροί και οι 5 επιβάτες

Τραγικό φινάλε γράφεται για το θρίλερ με το βαθυσκάφος Titan τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Η Αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών, για το τουριστικό βαθυσκάφος Titan, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν σε αυτό. «Το πλήρωμα δυστυχώς χάθηκε» λέει η OceanGate.

Στη συνέχεια η ακτοφυλακή των ΗΠΑ έκανε λόγο για σύνδεση των ευρεθέντων συντριμμιών με την καταστροφή του θαλάμου πίεσης του βαθυσκάφους. Όπως έγινε γνωστό, ειδοποιήθηκαν και οι συγγενείς των θυμάτων.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο αντιναύαρχος Τζον Μάουτζερ, το ρομποτικό σκάφος από το πλοίο Horizon Arctic ανακάλυψε τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου του Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Τα συντρίμμια είναι «συνεπή με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης», εξήγησε.

«Μετά από αυτή την εξακρίβωση, ειδοποιήσαμε αμέσως τις οικογένειες εκ μέρους της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες».

«To κύμα υποστήριξης σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση έρευνας ήταν ισχυρή και εκτιμήθηκε εξαιρετικά. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση, και ευχαριστούμε όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό για τον ρόλο τους στην ανταπόκριση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων στην «απίστευτα περίπλοκη» υπόθεση της καταστροφικής κατάρρευσης του υποβρυχίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάουτζερ.

Είπε ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που ερευνούν τον πυθμένα είναι «πολύ ικανά» και θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες. Ο αντιναύαρχος εκτίμησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η ακτοφυλακή θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο υποβρύχιο.

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», ανακοίνωσε νωρίτερα η εταιρεία OceanGate.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή», επισημαίνεται ακόμη. «Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής», καταλήγει η ανακοίνωση

Νωρίτερα το BBC μετέδιδε πως δύο τμήματα του αγνοούμενου υποβρυχίου Titan αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβαίνοντες, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, όπως μεταδίδει το BBC.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι μέρος του εξωτερικού περιβλήματος του Titan.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν κατά την έρευνα για το υποβρύχιο θα μπορούσαν να προέρχονται από προηγούμενη κατάδυση του Titan, είχε δηλώσει παράλληλα ο εκπρόσωπος της Λέσχης Εξερευνητών, Trevor Hale.

Κατέρρευσε εσωτερικά;

Ο συνιδρυτής της OceanGate, Γκιγιέρμο Σοχνλάιν είπε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε μια «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους, ενώ σχολιάζοντας την είδηση για τα συντρίμμια ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται αν βρέθηκε κάτι στην επιφάνεια.

«Ξέρω ότι το πρωτόκολλό μας για διακοπή επικοινωνιών είναι ο πιλότος να φέρει το υποβρύχιο στην επιφάνεια. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Στόκτον. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πολύ δύσκολο να βρεις το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι (το υποβρύχιο) ανεβαίνει, και δεν θα ήξερε πού να ψάξει».

«Αυτό που ξέρω είναι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη, σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», εξήγησε.

Άλλωστε, οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan ήταν ελάχιστες, αφού το διαθέσιμο οξυγόνο θα έχει εξαντληθεί πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς οι 96 ώρες που υπολογίζονταν ότι θα συνεχίζεται η παροχή έχουν περάσει από τις 14:00 της Πέμπτης.

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος ήταν: ο 61χρονος αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα και όσο υπάρχει ελπίδα πιστεύω ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν τους ανθρώπους μέσα στο βαθυσκάφος» είπε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας Γεργκ Κάουφμαν.

Στο μεταξύ, ενισχύονταν οι αμφιβολίες για το εάν οι ήχοι που καταγράφηκαν προέρχονται από χτυπήματα μέσα από το βαθυσκάφος. Μια πρώτη ανάλυση του αμερικανικού Ναυτικού δείχνει ότι μπορεί να πρόκειται για ήχους του ωκεανού ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί οφείλονται σε μετακινούμενα συντρίμμια του Τιτανικού.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που ακούγονται σαν «χτυπήματα» γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού αυτή τη στιγμή. Αν βουτήξει κανείς τώρα στο νερό μπορεί να ακούσει πάσης φύσεως μηχανικούς ήχους και λυπάμαι που το λέω αλλά πιστεύω ότι μπορεί να υπήρξε εδώ κάποια σύγχυση» είπε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Κρις Πάρι.

«Έχει μεγάλη εμπειρία από υποβρύχια. Και ξέρει πώς να διαχειριστεί μια κρίση. Είναι προετοιμασμένος. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι θα έχει εξηγήσει στους υπόλοιπους επιβάτες ότι πρέπει να αναπνέουν ήρεμα ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερο οξυγόνο. Και ξέρει επίσης πώς να τους καθησυχάσει, που είναι πολύ σημαντικό» είχε δηλώσει η κόρη του Σιντονί Ναρζεολέ.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο