Άρθρα Θέματα Παιδείας

“Η λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων και οι προσδοκίες της επόμενης ημέρας” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Ακόμη και στην σημερινή εποχή με την δραματική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και τις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων, η επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα κυρίαρχο όραμα μέσα από το οποίο ο κάθε νέος σχεδιάζει το μέλλον και την επαγγελματική του προοπτική και εξέλιξη

=================

Αναστάσιος Βασιάδης

Μετά από  μια περίοδο έντονων αγωνιών ολοκληρώθηκαν οι  πανελλαδικές εξετάσεις που θα κρίνουν την μετάβαση από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων του Λυκείου, οι οποίοι βρέθηκαν στην κορύφωση της προσπάθειάς τους και προσδοκούν με αγωνία το ευτυχές αποτέλεσμα των κόπων τους .

Όλοι όσοι έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουν επακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μαθητές αγωνίσθηκαν για το μέλλον τους, αναζητώντας  τον προορισμό τους στην ζωή.

Στα πλαίσια δε της έντασης και της αγωνίας που κυριάρχησαν μπροστά στο δέος των εξετάσεων, ήταν απολύτως κατανοητή η πίεση και το άγχος των διαγωνισθέντων, αφού όσο κι αν κανείς ήταν καλά προετοιμασμένος, το φάσμα μιας ενδεχόμενης ατυχούς εξέλιξης πάντα υπήρχε.

Και τα συναισθήματα αυτά ήταν αναπόφευκτα για τον καθένα.

Μετά την λήξη των εξετάσεων  γίνεται από κάθε οικογένεια μια αναδρομή της εξέλιξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσα από το πρίσμα μιας διαρκούς οικονομικής αφαίμαξης και μιας μόνιμης έντασης που αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στον χαρακτήρα των παιδιών.

Οι μαθητές από την στιγμή που μπαίνουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιδίδονται σε έναν ατέλειωτο αγώνα με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, έως ότου φτάσουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου όπου καλούνται να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με αυτό τον τρόπο δικαιώνουν πρώτα τους εαυτούς τους για τους κόπους τους, τις οικογένειές τους για την ηθική και υλική υποστήριξη που τους παρείχαν και όλους όσους πίστεψαν σε αυτούς και τους ενθάρρυναν.

Ακόμη και στην σημερινή εποχή με την δραματική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και τις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων, η επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα κυρίαρχο όραμα μέσα από το οποίο ο κάθε νέος σχεδιάζει το μέλλον και την επαγγελματική του προοπτική και εξέλιξη.

Είναι όμως γνωστό ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας δεν μπορεί να απορροφήσει όλους όσους διαγωνίζονται.

Αυτοί που στην συγκεκριμένη συγκυρία δεν θα εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έχουν την δυνατότητα και νέας προσπάθειας την οποία πρέπει να αξιοποιήσουν.

Πέραν τούτου όμως και παρά την σοβούσα κρίση, εμφανίζονται καθημερινώς και άλλες εξίσου σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή, οι οποίες μπορεί να ανοίξουν ευρείς δρόμους επαγγελματικής επιτυχίας.

Αυτό αποτελεί γενικότερη διαπίστωση που επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Προς το παρόν ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται, οι γενικότερες ευχές για επιτυχία συνοδεύουν τους νέους που διαγωνίστηκαν, με την προτροπή για αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι ένα αισιόδοξο αύριο ξημερώνει για όλους.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας