Βέροια

Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το βιβλίο «Απομνημονεύματα της Μνήμης» που έγραψαν 40 Βεροιείς

Σε μια γεμάτη αίθουσα που κατέκλυσαν οι “Εν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Βεροιείς”, παρουσιάσθηκε το βιβλίο ΒΕΡΟΙΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ από την ομότιμη Καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη την τ. Δήμαρχο Βέροιας  κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, τον δημοσιογράφο και Διευθυντή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κύριο Σταύρο Τζήμα και την Δρ Βυζαντινολόγο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ΥΠΠΟΑ κυρία Φλώρα Καραγιάννη.

Οι ιδιαίτερες αναφορές στο βιβλίο κάθε ομιλητή του πάνελ της παρουσίασης, έκανε περήφανους τους Βεροιείς της Θεσσαλονίκης για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και ήταν μια όμορφη ευκαιρία να ανταμώσουν και να χαρούν την δημιουργική πρωτοβουλία των συμπατριωτών τους που ανοίγει ωραίες δυνατότητες για μελλοντικές πρωτοβουλίες και για τους ίδιους και τους θυμίζει τόσα όμορφα πράγματα από την πόλη  που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και διατηρούν τόσες θύμησες μέσα τους. Όπως πολύ εύστοχα περιέγραψε στην ομιλία της η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου αναφερόμενη στα γραφόμενα στο βιβλίο της Βέροιας,

«…στους δρόμους της λοιπόν, στη ζωή της, περιδιαβαίνουμε μ΄αυτήν την έκδοση 40 άνθρωποι, παλιότεροι και νεώτεροι, που στη συντριπτική πλειονότητά μας, ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

Νομάρχες, βουλευτές και Δήμαρχοι, αλλά και Πρόεδροι φορέων, όσοι μπλέχτηκαν στα δημόσια πράγματα, υπάρχουν στα αρχεία της πόλης έτσι ή αλλιώς.

Που θα έβρισκε όμως, “στέγη μνήμης” ο Αντωνάκης ο Φουρφουράς, ο χαμάλης Οδυσσέας, ο Πολυχρόνης ο Φούρναρης με τ’ άλογο, ο Γιάννης ο τρελλός, ο Μήτρης, Ο Φάνης που πούλαγε λαχεία, ή κουβάλαγε στεφάνια κηδειών ψέλνοντας στην θλιβερή πομπή ύμνους της νεκρώσιμης ακολουθίας…? ¨η ο ξερακιανός, γυρτός εθνικός μας περιπτεράς ο Κούλης με την ευτραφή κυρία ? Ή τόσοι άλλοι, που σώθηκαν στις 360 σελίδες του βιβλίου;…».

Και όπως πολύ εύστοχα κλείνει την ομιλία της η έτερη Βεροιεύς και ομιλήτρια στην παρουσίαση του βιβλίου η Βυζαντινολόγος Φλώρα Καραγιάννη,

«…Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τους ανθρώπους και τους τόπους που αναγράφονται μέσα στο βιβλίο: Αντ’ αυτού, θα κλείσω λέγοντας:

«Πόσες πνοές ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στις γειτονιές της Βέροιας δεν γεμίζουν τον ουρανό της πόλης μας;

Αν η μνήμη τους συνοδεύει τη ζωή του καθενός μας στο πλαίσιο των προσωπικών βιωμάτων μας, το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία να αποτυπωθεί η μνήμη, να διαμοιραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραλήπτες και κυρίως να περάσει στις επόμενες γενεές.

Ας είναι αυτό το βιβλίο, θυμίαμα στη μνήμη όσων πέρασαν από τις ζωές μας, και τιμή σε όσους σημαδεύουν τη ζωή μας, συνειδητά ή ασυνείδητα

Το βιβλίο για όσους δεν πρόλαβαν να το προμηθευτούν διατίθεται

από τα βιβλιοπωλεία  ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, το πρακτορείο-βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ και

το βιβλιοπωλείο ΠΥΡΙΝΟΣ.

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ ΑΜΚΕ

mail:ekkokkistirioideon@gmail.com fb: Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ

Θεσσαλονίκης 67 / 59131 Βέροια / τ. 6972440721

banner-article

Ροη ειδήσεων