Συν & Πλην Σχόλια

Και μετά το σοκ το μούδιασμα και η σιωπή…

Σίγουρα το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σοκαριστικό! Όχι μόνο για τους μεγάλους ηττημένους αλλά για όλους. Kαι για κείνους που αύξησαν τις δυνάμεις τους και για κείνους που κόντεψαν να μπουν στη Βουλή και για κείνους που αποκλείστηκαν.

Όσο για τους μεγάλους νικητές, η έκπληξη, όσο κι αν ήταν ευχάριστη, δεν έπαψε να είναι  και για κείνους ευχάριστα… σοκαριστική!

Και ο κόσμος; Κι αυτοί που ψήφισαν τους νικητές, κι αυτοί που ψήφισαν τους ηττημένους και οι άλλοι, όλοι σχεδόν, είναι υπό το κράτος μιας περισυλλογής, μιας παράξενης περισυλλογής.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς της πρώτης μέρας, τους απόλυτα φυσιολογικούς στο στρατόπεδο των νικητών, πέρα από τις αναταράξεις στο στρατόπεδο των ηττημένων, που φτάνουν μέχρι και στην απαίτηση  άμεσης απόδοσης ευθυνών και τα προφίλ νέων δελφίνων να διαγράφονται στον ορίζοντα, στον κόσμο, κάτω, σ’ αυτούς που ψήφισαν έτσι, όπως ψήφισαν, υπάρχει μια σιωπή και μια περισυλλογή, παράξενη για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Έλληνα.

Μπορεί ο καθένας να ψήφισε, όπως ψήφισε, όταν όμως είδε το αποτέλεσμα της κάλπης, ξαφνιάστηκε τόσο πολύ, που σιώπησε.

Και τώρα τι;

Τι θα συμβεί με μια πιθανή παντοδύναμη κυβέρνηση, ελέω εκλογικού νόμου, που ίσως βγει από τη δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου;  Μια κυβέρνηση, που δηλώνει με σιγουριά πως θα αλλάξει ακόμη και το Σύνταγμα -χωρίς να εξηγεί τι αλλαγές θα κάνει-  τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των βουλευτών της σίγουρα δεν θα εκφράζει τη θέληση των ψηφοφόρων.

Ποιους θα ωφελήσουν και ποιους θα βλάψουν αυτές οι αλλαγές και οι πολλές άλλες που σαφώς θα γίνουν; Κάτι, βέβαια, που θα επιτρέψει όχι η πλειοψηφία της κάλπης αλλά ο εκλογικός νόμος.

Το τοπίο είναι σκοτεινό και η περισυλλογή δεν αρκεί!

Υ.Γ.  Στις πρόσφατες εκλογές η ΝΔ πήρε 2.407.590 ψήφους σ’ ένα εκλογικό σώμα περίπου 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Δηλαδή, ούτε ένας στους τέσσερις δεν ψήφισε το πρώτο κόμμα. Κι όμως ένα τέτοιο ποσοστό, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει τεκτονικές αλλαγές ακόμη και στο σύνταγμα. Μάλλον μιλάμε για Δημοκρατία… λάστιχο!

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας