Κόσμος

Ζαχάροβα: Σε βαθιά κρίση οι ελληνορωσικές σχέσεις, όχι με επιλογή μας

Οι κάποτε ιδιαίτερες, παραδοσιακά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε βαθιά κρίση εξαιτίας των γνωστών λόγων, για τους οποίους έχουν υπάρξει αναφορές στο παρελθόν, διαπίστωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για τα ευφάνταστα σενάρια περί πιθανής ρωσικής εμπλοκής στις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με εκτενή ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Μόσχα.

«Διαμορφώθηκαν αυτές οι αιτίες [σ.σ. της κρίσης] όχι λόγω δικής μας βούλησης», σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «δε διακρίνουμε προς το παρόν δείγματα ενδιαφέροντος της Αθήνας για αποκατάσταση της συνεργασίας, την οποία από μόνη της η ελληνική πλευρά αποκαθήλωσε».

«Μπορούμε και γνωρίζουμε πώς να συνεργαζόμαστε, να παρέχουμε βοήθεια, υποστήριξη, να αναπτύσσουμε επαφές, όλα αυτά είναι στο οπλοστάσιό μας και όλα αυτά  επανειλημμένως νομίζω η Ελλάδα είδε από την πλευρά της Ρωσίας. Αλλά το ζήτημα της εμπλοκής στις εκλογές έχει απολύτως άλλον παραλήπτη. Η περιοχή σας γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος συνήθως επεμβαίνει στις εκλογές» υποστήριξε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα φυσικά και παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις χώρες και «σεβόμενοι την επιλογή των ψηφοφόρων, όποια κι αν είναι αυτή, είμαστε ανοικτοί για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που έχουν εποικοδομητική διάθεση».

«Η Ρωσία και διακηρύσσει και υλοποιεί στην πράξη πολιτική μη εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», παρατήρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενη εκτενώς στα σενάρια και τις κατηγορίες περί επέμβασης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και την πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζον Ντάρεμ, η οποία «δεν άφησε ουδεμία αμφιβολία ότι όλα αυτά ήταν επινοημένα, ήταν ψευδή κλπ».

«Η εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές κατέστη αναλώσιμη θέση εσωτερικής πολιτικής, στην οποία καταφεύγουν οι αντίπαλοι για να αυξήσουν ίσως τα ποσοστά τους, για να διορθώσουν με κάποιο τρόπο τη δημοτικότητά τους» είπε η Μαρία Ζαχάροβα, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη θέση της Μόσχας σχετικά με την προοπτική επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Επανειλημμένως έχουμε επαναβεβαιώσει το αμετάβλητο των προσεγγίσεων αρχών ως προς την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Τασσόμαστε υπέρ μιας διευθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και θεωρούμε σημαντικό ώστε να βρουν την τελική λύση οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού. Δε χρειάζεται να τους επιβάλλουμε κάποια χρονοδιαγράμματα, έτοιμες συνταγές, είτε να σκεπτόμαστε αντί γι’ αυτούς, να ασκούμε πίεση.  Το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση. Όντως συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε μια μεγάλη σειρά διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, συζητάμε πολλά θέματα. Το Κυπριακό ζήτημα δεν αποτελεί εξαίρεση», σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα.

banner-article

Ροη ειδήσεων