Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Δημοτικό Ωδείο Βέροιας – Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής / Μια πρώτη αισιόδοξη εικόνα της δουλειάς στο νέο τμήμα

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών η δουλειά που ξεκίνησε πριν έξι μήνες στο Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής με την ιδιαιτερότητα που διακρίνει μια τέτοια προσπάθεια.

Ο δάσκαλός του Τμήματος, ο μαέστρος Μιχάλης Κολοκοτρώνης, μίλησε στην εκδήλωση για μια πολύ καινούρια προσπάθεια, που γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο, ζωής μόλις έξι μηνών, που όμως και αποτέλεσμα φαίνεται πως έχει, και οι στόχοι της, να δώσει πιθανές φωνές στο ψαλτήρι, που όσο πάνε και λιγοστεύουν, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι.

Η Χορωδία αποτελείται από ενήλικες διαφόρων ηλικιών, έφηβους και μικρά παιδιά κι αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι όχι μόνο η χροιά των φωνών αλλά και η ανάμιξη των ηλικιών, που συνυπάρχουν αρμονικά.

Προλογίζοντας η Ελένη Γραμματικού, μέλος της Χορωδίας, έδωσε την πορεία του Βυζαντινού Μέλους μέσα στο χρόνο, το ξεκίνημά του, τις επιδράσεις που δέχτηκε, τις μεγάλες μορφές που το διαμόρφωσαν, και τη θέση του σήμερα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν ύμνοι, στο δεύτερο  έψαλαν μεμονωμένα μαθητές και στο τρίτο τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια.

Στο δεύτερο μέρος αναδείχτηκαν περισσότερο κάποιες ιδιαίτερες φωνές, αλλά καθοριστικές ήταν και οι παρουσίες πολύ μικρών παιδιών, που με την αθωότητα και τη δροσιά της ηλικίας τους προσθέτουν σ’ αυτήν τη συνολική  προσπάθεια, κόντρα στους καιρούς, τη δική τους κατάθεση.

Σαφώς και εκείνο που εντυπωσίασε ήταν το τρίτο μέρος με τα παραδοσιακά τραγούδια, όπου η μόλις έξι μηνών χορωδία έδειξε τις δυνατότητές της και τις ικανότητες του δασκάλου της, του Μιχάλη Κολοκοτρώνη.

Τα τραγούδια “τρεχαντηράκι, “καράβι, καραβάκι”, το τρυφερό “μενεξέδες και ζουμπούλια” και το αβανταδόρικο “έχε γεια” αποδόθηκαν εντυπωσιακά από  μια τόσο βραχύβια χορωδία!

Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας έδειξε για μια ακόμη φορά την υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά, που γίνεται στα τμήματά του.

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας