Ειδήσεις με Διάρκεια Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Τοπικά

Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας: Συμμετοχή στο Διαγωνισμό «Bravo Schools» με εντυπωσιακή ταινία μικρού μήκους / Ψηφίστε την!

Δείτε τη συμμετοχή μας και στηρίξτε με την ψήφο σας τη συμμετοχή μας:
https://bravo-schools.inactionforabetterworld.com/voting-by-school/dhmotiko-sxoleio-koyloyras.1834.html
 =====================

“Ποιο τάχα να ‘ναι τ’ όνειρο…” (Ζωή σε αναμονή)

Η ταινία μικρού μήκους που δημιουργήσαμε, φόρος τιμής για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με τίτλο «Ποιο τάχα να ‘ναι τ’ όνειρο …» αποτελεί μια 13/λεπτη πορεία προς τη συνάντηση. Τη συνάντηση με την ανεστραμμένη εκδοχή της Οδύσσειας που διαδραματίζουν οι πρόσφυγες και συμπυκνώνεται σε ένα αφήγημα κατά το οποίο η Ιθάκη δεν είναι ο αέναος προορισμός, παρά μόνο η αφετηρία ενός ατέρμονου ταξιδιού.  Η γενέθλια γη η οποία δεν θα περιμένει την επιστροφή. Δεν υπάρχει καν ο σκοπός της επιστροφής (δικαίωμα στη νοσταλγία). Αντίθετα, διαρκής αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, ενώ φεύγουν, ταυτόχρονα προσφεύγουν, ζώντας σε μια κατάσταση μεθοριακότητας και αναμονής για έναν χώρο, έναν τόπο όπου θα γίνουν αποδεκτοί, όπου θα ζήσουν.

Μια αφηγηματική (λόγου και εικόνας) προσπάθεια μέσα από την οποία

«Η κάθε λέξη (η κάθε εικόνα) είναι μια έξοδος για μια συνάντηση,

πολλές φορές ματαιωμένη,

και τότε είναι μια λέξη αληθινή, σαν επιμένει στη συνάντηση.»

Γιάννης Ρίτσος, Το νόημα της απλότητας

Μια προσπάθεια-πορεία προς την αποδοχή του Άλλου και ενσυναίσθησης και γι’ αυτό αυτογνωσίας:

«Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε·

αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα,

θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου,

θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας»

Γιάννης Ρίτσος, Το νόημα της απλότητας

Η συνολική μας προσπάθεια (ελάχιστο μέρος-δείγμα της οποίας αποτελεί η παραγωγή αυτής της μικρού μήκους ταινίας) υποστηρίζει τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος, όπου οι δάσκαλοι και οι νέοι αγκαλιάζουν και αποδέχονται τις προκλήσεις και τα οφέλη της διαφορετικότητας. Η υιοθέτηση μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης συνεπάγεται την ανάπτυξη μαθησιακού περιβάλλοντος, όπου ο κάθε μαθητής έχει ίσες ευκαιρίες για να πετύχει και αμέτρητες ευκαιρίες να συνδημιουργήσει, να συνυπάρξει. Για το σχολείο μας και τις μεθόδους προσέγγισης που εφαρμόζει στην εκπαιδευτική του διαδικασία,  «η έννοια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοχής και της συμμετοχής, καθώς και τη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και προσωπική επιτυχία των παιδιών και την ελαχιστοποίηση των διακρίσεων».

Προς αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο προσπαθειών για την ανάδειξη πρακτικών κι εργαλείων για ένα ολοένα πιο δημοκρατικό, ελεύθερο, πολυπολιτισμικό και συμπεριληπτικό σχολείο, υλοποιήσαμε την συγκεκριμένη ιδέα-ταινία με τίτλο : «Ποιο τάχα να ‘ ναι τ’ όνειρο».

Στόχος δράσης

Στόχος της προσπάθειάς μας, όντας η ίδια η σχολική μας μονάδα ένας χώρος πολυπολιτισμικός, είναι η ενσυναίσθηση. Η δυνατότητα, δηλαδή, να κατανοείς ή να νοιώθεις αυτό που βιώνει ένας άλλος άνθρωπος μέσα από το δικό του πλαίσιο αναφοράς, ή η ικανότητα να καταλαβαίνεις την συναισθηματική συνθήκη του άλλου μπαίνοντας στην θέση του. Η συμπόνια, η κατανόηση, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση ξεπερνάνε τα ανθρώπινα και πολιτισμικά σύνορα. Η δυνατότητα να νιώθεις, να κατανοείς και εν τέλει να αποδέχεσαι είναι συνδεδεμένη με την πρόληψη της βίας και την αποφυγή ρατσιστικών εκδηλώσεων και φαινομένων αποκλεισμού. Στόχος επίσης ήταν να μπορούν οι μαθητές, να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από την μυθοπλασία και ποιοι είναι οι κώδικες ενός έργου μυθοπλασίας, να δημιουργούν αλλά και να παρακολουθούν μία ταινία με μία συγκεκριμένη τεχνική και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητές της, να ταυτίζονται και να βιώνουν μέσα από την οπτοκοακουστική γλώσσα θέματα που τα απασχολούν.

……………….

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «BRAVO SCHOOLS» ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «ΠΟΙΟ ΤΑΧΑ ΝΑ ‘ΝΑΙ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ»

Δείτε τη συμμετοχή μας και στηρίξτε με την ψήφο σας τη συμμετοχή μας:

https://bravo-schools.inactionforabetterworld.com/voting-by-school/dhmotiko-sxoleio-koyloyras.1834.html

Αν και η ταινία υπάρχει μέσα στη φόρμα κατάθεσης και ψηφοφορίας, στη θέση (videos) σας δίνουμε τα λινκ για να την παρακολουθήσετε:

Η σύντομη έκδοσή της με αγγλικούς υπότιτλους:

https://video.link/w/vl6460b8dc381dc

Κι εδώ, στην πλήρη εκδοχή της (περίπου 13 λεπτά):

https://video.link/w/vl6460b866e1024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ CIN(E)ΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΝCIN(E)ΑΙΣΘΗΣΗ-CIN(E)ΡΓΑΣΙΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων