Κόσμος

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία – Στον β’ γύρο Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου;

«Εντάσεις» από την πλευρά Κιλιτσντάρογλου για τα αποτελέσματα • Υψηλή συμμετοχή των Τούρκων στις κάλπες • Τι γίνεται στη μάχη για τη Βουλή.

Στον δεύτερο γύρο φαίνεται πως θα λύσουν τις διαφορές τους ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντγάν και ο αντίπαλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς κανείς από τους δύο δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία (δηλαδή ποσοστό πάνω από 50%) στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή. Ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 28 Μαΐου. Εκτός από τις προεδρικές, στην Τουρκία διεξήχθησαν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το κρατικό TRT Haber και με καταμετρημένο το 90,61% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 49,86%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 44,38%. Ακολουθούν ο Σινάν Ογάν με 5,30% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 0,46%.

«Εντάσεις» από την πλευρά Κιλιτσντάρογλου

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου (και εν δυνάμει αυριανός αντιπρόεδρος της χώρας, σε περίπτωση νίκης του Κιλιτσντάρογλου) αμφισβήτησε το προβάδισμα Ερντογάν. Αργά το βράδυ κατήγγειλε ότι δεν έχουν καταμετρηθεί περίπου 10 εκατ. ψήφοι. Νωρίτερα, έκανε λόγο για χειραγώγηση στη μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές και δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Ιμάμογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «γίνονται ενστάσεις στις κάλπες» και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου». Στο ίδιο πνεύμα τόνισε με νόημα πως «κανένας πολίτης δεν θα ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένος. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».

Εξάλλου, ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου, κόντρα στα αποτελέσματα που μεταδίδονται μέχρι στιγμής, δήλωσε πως «Είμαστε μπροστά» σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, ο 69χρονος Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην περίπου 20ετή κυριαρχία του στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, καθώς οι κάλπες θα δείξουν εάν θα ανανεώσει για άλλη μια πενταετία τη θητεία του στον προεδρικό θώκο της χώρας ή εάν η διαδικασία θα εξελιχθεί σε νίκη για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι

► Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, στην εξουσία για 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του. Είναι ο υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

► Ο βασικός αντίπαλός του είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Ο 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, ετερόκλιτου συνασπισμού έξι παρατάξεων, που κινούνται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό ισλάμ.

► Ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής της άκρας δεξιάς, είναι επίσης υποψήφιος, όμως οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν του πιστώνουν παρά το 5% των προθέσεων ψήφου.

► Ο τέταρτος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια.

Η μάχη για το Κοινοβούλιο

Oι κάλπες της Κυριακής θα αναδείξουν επίσης με αναλογικό σύστημα και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ο ρόλος του οποίου υποβαθμίστηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017 και τη θέσπιση προεδρικού συστήματος. Η κυβερνώσα συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του ακροδεξιού συμμάχου του MHP έχει την πλειοψηφία, αλλά η Εθνική Συμμαχία, που σχηματίστηκε από έξι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, φιλοδοξεί όχι μόνο να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος αλλά να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με μέχρι στιγμής καταμετρημένο το 80,65%, το AKP και οι σύμμαχοί του λαμβάνουν ποσοστό 50,86%, ενώ το CHP 34,35%. Αίσθηση προκαλεί το ποσοστό του κόμματος των Πρασίνων και των Αριστερών, που συγκεντρώνει 9,38%.

Η εκλογική διαδικασία διεξάγονται μέσα σε μια διχασμένη Τουρκία και σε πολωμένο κλίμα, εν μέσω αλληλοκατηγοριών αλλά και καταγγελιών για πιθανές ξένες παρεμβάσεις στη διαδικασία. Οι Τούρκοι πολίτες προσήθλαν στην ψηφοφορία έπειτα από μια εκστρατεία σε κλίμα ακραίας πόλωσης με βία, απειλές και προβοκάτσιες.

→ Στις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν είχε νικήσει με ποσοστό 52,59% και περίπου 26 εκατ. ψήφους. Ο τότε αντίπαλός του Ιντζέ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30,64%.

Επίσης, τότε το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ υψηλή συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 89%.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας