Κόσμος Σκίτσα

9 Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης… Φρούριο – Οπλοστάσιο

Στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία τιμά την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο! Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας Ευρώπης σήμερα με δημοσιονομικούς περιορισμούς στα κράτη-μέλη της τύπου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που εγγυώνται την ευρωστία του ευρώ της. Μιας Ευρώπης που σήμερα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους… φοβάται. Μιας Ευρώπης που σήμερα αυξάνει συνεχώς τις αμυντικές της δαπάνες σαν να είναι σε πόλεμο* και μιας Ευρώπης που στήνει… τείχη σε όσους ελπίζουν σε μια καλύτερη τύχη στο έδαφός της. Αυτό σχολιάζει με το σκίτσο του ο Ολλανδός Tjeerd Royaards.

* Στο Κίεβο επέλεξε να βρίσκεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Ημέρα της Ευρώπης! Τίποτα δεν είναι τυχαίο… είναι και σε μια δική της προεκλογική περίοδο. Οπότε στο εξής και η Ουκρανία θα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας