Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Θέατρο Πολιτισμός Τοπικά

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: Η θεατρική του ομάδα Ensemble σε μια ανατρεπτική παράσταση που ενθουσίασε

Το αδιαχώρητο χθες στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την παράσταση των Ensemble, της πρωτοεμφανιζόμενης ερασιτεχνικής ομάδας των θεατρικών εργαστηρίων του  ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Τίτλος του έργου «Dirty Fairy & The Tales». Έτσι αμετάφραστο!  Μα, γιατί αμετάφραστο; Γιατί έτσι… Πρώτη ανατροπή!

Το Gougle, αυτός ο παντογνώστης, μεταφράζει: “Βρώμικα παραμύθια και ιστοριούλες”… Και γιατί παρακαλώ δεν το μεταφράσατε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε όλοι Αγγλικά; “Γιατί έτσι θέλουμε” απαντά εμμέσως πλην σαφώς η Ομάδα NOVAN Theater Group, στην οποία ανήκει το κείμενο της χθεσινής παράστασης!

Και αν προσθέσουμε και τη φωνή που ακούγεται δευτερόλεπτα πριν αρχίσει η παράσταση να λέει στη γεμάτη αίθουσα κυρίως από νεαρόκοσμο, που αδημονεί για την παράσταση, “πρόκειται για μια παράσταση Ό,ΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ”, ε, τότε πια, εμείς οι μεγαλύτεροι καταλάβαμε ότι δεν μας “παίρνει” το κλίμα!

Και όμως…! Δεν πρέπει ποτέ κανείς να είναι προκατειλημμένος!

Το κείμενο του έργου ανατρέπει την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων με μία δροσιά και χρώματα πρωτόγνωρα.

Παραμύθια! Ναι, είναι η τροφή της παιδικής ψυχής, ο κόσμος της αθωότητας στον οποίο όλοι θα θέλαμε να ξαναγυρίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε ή καλύτερα δεν μας αφήνουν να το κάνουμε. Γιατί είναι τόσο σκληρός ο κόσμος, τον οποίο οι μεγάλοι παραδίδουν στους μικρούς, τόσο αδύνατη πια η επιστροφή, που τα παραμύθια μένουν για να τα λέμε στα δικά μας παιδιά και τα εγγόνια μας και ποτέ να τα ζούμε. Μα, αυτό είναι κανόνας θα πείτε. Τι καινούριο λένε αυτοί οι NOVAN Theater Group με το έργο τους;

Λένε πως πολλά παραμύθια μάς ταΐζουν καθημερινά στην ενήλικη ζωή μας. Βρώμικα παραμύθια! Παίζουν με την ανεργία μας και τις υποσχέσεις τους, με τα ξεπουλήματα στα οποία μας οδηγούν, παίζουν με τον κόσμο των ναρκωτικών, τον οποίο άμεσα απαγορεύουν και έμμεσα προωθούν. Πράγματα χιλιοειπωμένα θα πείτε…

Εδώ έγκειται το καινούριο του κειμένου. Όλα τα παραπάνω λέγονται με μια οπτική διαφορετική, μέσα από μια σάτιρα ανατρεπτική, αθυρόστομη – εδώ λίγο το παρακάνατε, παιδιά – με ένα κείμενο έξυπνο και ενδιαφέρον, ακόμη και για μας τους παλιότερους.

Και η παράσταση;

Όλοι ξέρουμε τις δυνατότητες του σκηνοθέτη, του Πέτρο Μαλιάρα. Είτε με τις τραγικές αποχρώσεις ενός έργου ασχοληθεί, είτε με τις κωμικές, είτε με τις σατιρικές, θα βρει τον τρόπο να το κάνει με τη δική του πάντα υπογραφή, που ενθουσιάζει όλους και κυρίως τη νεολαία.  Πολύ περισσότερο, που αυτήν τη φορά, όπως δήλωσε, η παράσταση αυτή είναι μια από τις πρώτες στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός πριν από χρόνια.

Παράσταση, που κίνησε όλο το δυναμικό των ηθοποιών της με ρυθμό, φαντασία, ηθελημένες υπερβολές, και φως πολύ φως. Ιδιαίτερα η ιστοριούλα του Αλαντίν με το τζίνι του  ήταν η καλύτερη στιγμή του έργου.

Και έβλεπες την νεραϊδονονά των παραμυθιών “ξεπουπουλιασμένη ” από τη ζωή να αυτοκριτικάρεται, την ωραία Κοιμωμένη να ξεπουλιέται, τους εφτά νάνους να είναι ύποπτοι για εμπόριο ναρκωτικών… Έβλεπες… έβλεπες μικρές εκρηκτικές ιστοριούλες, ανατρεπτικές, που σε ξάφνιαζαν, εσένα, που ο κόσμος σου είναι στέρεος και περιχαρακωμένος…

Όμως, τα παιδιά κάτω στην Πλατεία ενθουσιάζονταν, γελούσαν, χειροκροτούσαν και ταυτίστηκαν με την τελευταία φωνή, το σύνθημα του έργου “Φωτιά στα παραμύθια!” Όχι στα παραμύθια που τα μεγάλωσαν, αλλά στα παραμύθια με τα οποία προσπαθούν να τα χειραγωγήσουν!

Μπράβο, Πέτρο!

Φωτογραφίες: faretra.info

Τα μικρά “θαύματα” του Πέτρου Μαλιάρα

………………..

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2023

Θεατρική Ομάδα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2023

Θεατρική Ομάδα Ensemble

«Dirty Fairy & The Tales»

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 και ΚΥΡΙΑΚΗ 7 Μαΐου 2023, στις 21:00

ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη Ιδέας/Κείμενο: NOVAN Theater Group

Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία:  Δημήτρης Γεωργόπουλος

Εικαστική Επιμέλεια Σκηνικών: Δαμιανός Οικονομίδης

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Μουσική Επιμέλεια / Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Creative / Art / Προβολή / Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Ψυχαράκης

Επικοινωνία / Οργάνωση / Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Τους ρόλους ερμηνεύουν (αλφαβητικά):

 Βαχτσεβανίδου Δώρα, Βλέτση Βασιλική, Γεωργόπουλος Σπύρος, Γραμματικοπούλου Αίθρα, Καμπούρη Ειρήνη, Καραγεωργίου Ζωή, Καφαντάρη Ρούλα, Κουπίδου Ελένη, Μεταξάς Γιώργος, Ντόντου Ελένη, Σαχπατζίδου Δήμητρα, Σιουκιούρογλου Βέρα, Τσέγκος Νίκος, Χαϊνά Νόπη, Χατζηιωαννίδης Ιωάννης

GUEST ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Κορίτσια από τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας