Πολιτισμός

“Η αισθητική γενναιότητα του Τοπίου” / γράφει ο Βασίλης  Μπαλαμίτσας     

Η καλλιτέχνιδα – Φωτογράφος του τοπίου και της ενσυναίσθησης, Λίλυ Μπουκοβάλα παρουσίασε ένα φωτογραφικό δοκίμιο πάνω στην “αισθητική γενναιότητα του τοπίου…!!!”

    Βασίλης  Μπαλαμίτσας*    

Φωτογραφίζοντας τα τοπία του Σαιντ Μισέλ στην Γαλλία και στην Μονεμβασιά της Πελοποννήσου, ευαισθητοποείται, ψάχνει και αναζητεί φωτογραφίζοντας προσεχτικά τα τοπία για να βρει τα μυστικά τους που κρύβουν ατέλειωτα χρόνια.

Πώς καταφέρνει η καλλιτέχνιδα να ακούσει τους ήχους που κρύβουν τα ιστορικά τοπία, ήχους που ακούει μόνον ο άνεμος…!!!

Πώς καταφέρνει να αναγνωρίσει τον βουβό πόνο της πέτρας…!!!

Την κλαγγή των όπλων, την αιματοχυσία, τις κραυγές ή τις χαρές που κράτησε στην αιωνιότητα το τοπίο σε ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που ερωτεύτηκαν πάνω στην χορταριασμένη γη ή ανάμεσα σε τριανταφυλλιές που μοσχοβολούσαν!!!

Η καλλιτέχνιδα προσπαθεί φωτογραφίζοντας το κύμα της θάλασσας να μάθει για τους μεγάλους ταξιδευτές, για τους ονειροπόλους που προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα όρια της θάλασσας, που χάθηκαν στο αγριεμένο κύμα ή χάθηκαν ανακαλύπτοντας νέους κόσμους!!!

Πόσο ανήσυχη είναι η καλλιτέχνιδα για να ξεκινήσει ένα τόσο σουρεαλιστικό ταξίδι με τα εκφραστικά μάσα της φωτογραφικής τέχνης και την δική της ενσυναίσθηση απέναντι στην σιωπηλή αισθητική του τοπίου;

Το τοπίο είναι γενναίο διαχρονικά!!! Φυλάσσει κάθε συναίσθημα, κάθε πόνο, κάθε δράση και κάθε ιστορία με υπερηφάνεια!!!

Η  καλλιτέχνιδα διαισθάνεται ότι ο άνθρωπος ανήκει και δημιουργεί μέσα στο τοπίο….
Ζει και αφήνει το αποτύπωμά του.

Όταν χαίρεται δημιουργεί γύρω του κάτι όμορφο: Παλάτια, Πύργους, Πρίγκιπες, Πριγκίπισσες.

                                             

Επηρεασμένη η καλλιτέχνιδα από τον σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ θα μπορούσαμε να δούμε τον συμβολισμό του τοπίου, που κρύβει τα μυστικά του, όπως το Μήλο του Μαγκρίτ κρύβει το πρόσωπο του έργου του προτρέποντάς μας να σκεφτούμε ότι κάθε τι κρύβει και κάτι άλλο που πάντα θέλουμε να ανακαλύψουμε….!!!

Ίσως πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε το άρωμα του Μήλου και την γεύση του για να  μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και τις ιδιότητες του προσώπου ή την σιωπηλή ιστορία του τοπίου!!!

Να ανακαλύψουμε τον ηρωισμό μιας εποχής, τον έρωτα μιας άλλης εποχής, τον πόνο και την χαρά ,τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες.

Ευχαριστούμε Λίλυ Μπουκοβάλα για το μαγικό ταξίδι στο παρελθόν.

  • Οι παραπάνω σκέψεις είναι προϊόν από την φωτογραφική έκθεση της Λίλυ Μπουκοβάλα.

** Χρήσιμο εργαλείο για την μορφοποίηση και διατύπωση των παραπάνω σκέψεών μου αποτέλεσε το βιβλίο του Φιλολόγου-συγγραφέα Ηλία Γιαννακόπουλου «Σκέψης Εγκώμιον» (Εκδόσεις Απόπειρα, Αθήνα,2022)

*To παραπάνω κείμενο αποτελεί προϊόν της έμπνευσής μου από την επίσκεψή μου στην έκθεση φωτογραφίας της καλλιτέχνιδας.

 Βασίλης  Μπαλαμίτσας – Φωτογράφος

banner-article

Ροη ειδήσεων