Άρθρα Κόσμος

Διέρρευσε η… νύφη, σχόλασε ο «γάμος»! / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ενώ Αμερικανοί και Ουκρανοί ψάχνουν… υδραυλικό για τις διαρροές, πάντως, οι Ρώσοι συνεχίζουν τη συστηματική, κτίριο-κτίριο κατάκτηση του ισοπεδωμένου πλέον Μπαχμούτ
Η μαζική «διαρροή» των μυστικών αμερικανικών εγγράφων μάλλον οδηγεί σε αναβολή την πολυθρύλητη «εαρινή αντεπίθεση» της Ουκρανίας. ● Τα έγγραφα του Πενταγώνου αποκαλύπτουν πως οι Αμερικανοί δεν πίστευαν στις πιθανότητες επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης. ● Την ίδια ώρα οι Ρώσοι συνεχίζουν την κατάκτηση του Μπαχμούτ κτίριο – κτίριο.

Ολοένα και πιο αμφίβολη καθίσταται η πολυθρύλητη «εαρινή αντεπίθεση» της Ουκρανίας για την ανάκτηση των χαμένων επαρχιών στη Ζαπορόζιε και το Ντονμπάς, καθώς όλα δείχνουν ότι η (σκόπιμη ή αθέλητη, κανείς δεν ξέρει) μαζική «διαρροή» των μυστικών αμερικανικών εγγράφων στο διαδίκτυο ίσως έδωσε τη χαριστική βολή στα κοινά αμερικανο-ουκρανικά πολεμικά πλάνα.

Μάλιστα ένα δημοσίευμα της καλά ενημερωμένης Washington Post, που επικαλείται ακριβώς αυτά τα μέχρι πρότινος απόρρητα «Εγγραφα του Πενταγώνου», αποκαλύπτει πως ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί στρατηγοί δεν πίστευαν στις πιθανότητες επιτυχίας τής -ούτως ή άλλως υψηλού ρίσκου- ουκρανικής αντεπίθεσης και αμφισβητούσαν τις διαβεβαιώσεις των Ουκρανών περί βέβαιης νίκης: γεγονός που ίσως, τελικά, να εξηγεί εκ των υστέρων και τους λόγους για την ξαφνική, πλην έγκαιρη διαρροή τους…

Το δημοσίευμα επικαλείται σειρά αποκαλυφθέντων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ένα «top secret» ντοκουμέντο που φέρεται να συντάχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με πληροφορίες από παρακολουθήσεις Ουκρανών αξιωματούχων από τη CIA και την NSA: το έγγραφο αυτό λοιπόν διαψεύδει τα ουκρανικά αφηγήματα περί άρτιας προετοιμασίας και διαπιστώνει «ελλείψεις στη συγκέντρωση δυνάμεων και την επιμελητειακή υποστήριξη» του ουκρανικού στρατού, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην (έτσι κι αλλιώς υπερβολικά ταχύρρυθμη) εκπαίδευση και τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, ιδίως σε οβίδες και ρουκέτες για το πυροβολικό και την αεράμυνα. Αφού λαμβάνει επίσης υπόψη την «αυξημένη αμυντική ικανότητα» και τις νέες αντιαρματικές οχυρώσεις σε βάθος 3 έως 5 ζωνών του ρωσικού στρατού, καταλήγει πως η ουκρανική αντεπίθεση θα αποφέρει στην καλύτερη περίπτωση μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη», ενώ αντίθετα είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών σε άνδρες και υλικό.

Στο δημοσίευμα-κόλαφο τονίζεται επίσης ότι η συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσωπικού και ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένων και των δήθεν «θαυματουργών» δυτικών βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 και Challenger ΙΙ, αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου Bradley, Marder, Μ113 κ.ά. σε ορισμένα μόνο τμήματα του μετώπου, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα. Σύμφωνα με τη Wa.Po., τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις ενστερνίζονται ανωνύμως και πολλοί ακόμη υψηλόβαθμοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι και συμπληρώνει πως έχουν παρουσιαστεί τόσο στο Κογκρέσο, όσο και σε συνομιλίες με την ουκρανική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Ωστόσο οι Ουκρανοί δεν δείχνουν -τουλάχιστον δημόσια- να επηρεάζονται από τις αποκαλύψεις: χτες ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Ολέκσι Ντανίλοφ είπε στο γερμανικό κανάλι ARD ότι οι διαρροές «δεν επηρεάζουν τα σχέδια αντεπίθεσης», που θα εξαπολυθεί «όταν το αποφασίσει» το Κίεβο.

Ενώ Αμερικανοί και Ουκρανοί ψάχνουν… υδραυλικό για τις διαρροές, πάντως, οι Ρώσοι συνεχίζουν τη συστηματική, κτίριο-κτίριο κατάκτηση του ισοπεδωμένου πλέον Μπαχμούτ, αλλά και την περικύκλωση της οχυρής πόλης Αβντιίβκα, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη τους στη Μαρίνκα, την Γκορλόφκα και το Ουγκλεντάρ. Η παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ ελέγχει ήδη το 80% του Μπαχμούτ, έχοντας καταλάβει τον σιδηροδρομικό σταθμό και όλα τα διοικητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, ενώ οι Ουκρανοί υπερασπιστές δίνουν άγριες μάχες για να κρατήσουν τα δυτικά προάστια της πόλης-φρουρίου, αλλά και τους «ώμους» του θύλακα, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας