Κόσμος

Σε δεινή θέση οι ΗΠΑ από τη διαρροή εγγράφων – Νέες αποκαλύψεις για Δυτικούς κομάντο στην Ουκρανία

Εκστρατεία καθησυχασμού συμμάχων από την Ουάσιγκτον, ενώ η Δύση «ζορίζεται» από τις αποκαλύψεις για την παρουσία κομάντο στα ουκρανικά εδάφη.
.

Μπροστά σε μια ακόμη κρίση με το βλέμμα στο ουκρανικό βρίσκονται ΗΠΑ και Δύση, μετά τα ηλεκτροσόκ που προκαλεί η διαρροή πληθώρας απόρρητων εγγράφων με σοβαρές πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, αλλά και τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της.

Στη σκιά των συνεχόμενων ρεπορτάζ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας προκειμένου να τους καθησυχάσουν και να… σβήσει η φωτιά που άναψε η δημοσιοποίηση των εγγράφων.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα είναι μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, με το Πεντάγωνο να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Όστιν από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Έκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Όστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Δυτικοί κομάντο στην Ουκρανία

Σήμερα έρχονται στο φως νέες προβληματικές λεπτομέρειες για την αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ που έκανε λόγο για παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, μέλη των ειδικών δυνάμεων αρκετών κρατών της Δύσης βρίσκονται και επιχειρούν εντός της Ουκρανίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κομάντο στην περιοχή.

Ειδικότερα τα έγγραφα καταγράφουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 50 στελέχη στην Ουκρανία, η Λετονία 17, η Γαλλία 15, οι ΗΠΑ 14 και η Ολλανδία ένα. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να δείχνουν μικροί, όμως η παρουσία τους στην περιοχή αυξάνει ακόμη περισσότερο την ένταση με τη Ρωσία, η οποία εδώ και μήνες καταγγέλλει ότι πολεμά απέναντι σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση από τη Μόσχα, αλλά και τα επόμενα επεισόδια μιας ακόμη κρίσης, καθώς, αναλυτές εκτιμούν πως τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας