Επιστήμη

Από το διάστημα η μεταφορά ζωής στη Γη, λένε Ιάπωνες ερευνητές

Νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Hokaido στην Ιαπωνία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications», εκτιμά πως η ζωή στον πλανήτη μας γεννήθηκε μέσω της μεταφοράς από αστεροειδείς.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους βασίστηκαν στα υλικά που μετέφερε στη Γη το ιαπωνικό διαστημόπλοιο,Hayabusa 2,με προορισμό τον αστεροειδή Ryugu. Έκτοτε, τα δείγματα αυτά, επέστρεψαν στη Γη το 2020 και έκτοτε πραγματοποιούνται συνεχώς αναλύσεις και μελέτες σε αυτά.

Οι Ιάπωνες ερευνητές μελετώντας τα δείγματα από τον αστεροειδή Ριούγκου εντόπισαν την παρουσία ουρακίλης και νιασίνης. Η ουρακίλη αποτελεί δομικό υλικό του RNA ενώ η νιασίνη αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β3) και παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό του μεταβολισμού.

«Το βασικό μας εύρημα είναι ότι η ουρακίλη και η νιασίνη, που και οι δύο έχουν βιολογική αξία, υπάρχουν σε εξωγήινα περιβάλλοντα και μπορεί να έχουν έρθει στην πρώιμη Γη ως συστατικό αστεροειδών και μετεωριτών. Υποψιαζόμαστε ότι είχαν ρόλο στην εμφάνιση πρεβιοτικών και πιθανώς στην εμφάνιση της πρώτης ζωής» δήλωσε ο αστροχημικός Γιασουσίρο Όμπα του Πανεπιστημίου Χοκάιντο, που είναι και ο επικεφαλής της μελέτης.

banner-article

Ροη ειδήσεων