Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

“Επενδύουμε στο βιβλίο” / Παρουσιάστηκε επίσημα στη Βέροια η νέα καμπάνια της Future Library

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που την απέδειξε και με την παρουσία του ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και με την παρουσία και άλλων δημάρχων, πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας η νέα καμπάνια της Future Library”Επενδύουμε στο βιβλίο”

Η Future Library, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 με αφορμή το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» (2010). Εδρεύει στο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και το δίκτυό της περιλαμβάνει 101 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, διάσπαρτες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από το 2012 μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Future Library έχει ενισχύσει 75 βιβλιοθήκες με περισσότερες από 45.000 νέες εκδόσεις.

Μέλη της αποτελούν, εν δυνάμει, όλες οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, αφού ως οργανισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στην υποστήριξη των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά της στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη σημερινή παρουσίαση της καμπάνιας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των βιβλιοθηκών με 20.000 βιβλία  μίλησαν:

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Ο Γιάννης Μπουτάρης, χημικός – οινολόγος και υποστηρικτής της καμπάνιας

και ο Γιάννης Τροχόπουλος, συνιδρυτής του οργανισμού Future Library

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Δέσποινα Βογιατζόγλου.

Χαιρετίζοντας ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης τόνισε τη σημασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για την πόλη και εξέφρασε το αίσθημα περηφάνιας για την παγκόσμια βράβευσή της και τους στόχους της.

“Η Future Library αποτελεί μια γέφυρα για τη διάδοση του βιβλίου. Μια έξυπνη πόλη χρειάζεται μια τέτοια βιβλιοθήκη και τέτοιες πρωτοβουλίες” κατέληξε.

Μετά την προβολή βίντεο για τη βράβευση της Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation», το λόγο πήρε ο Γιάννης Τροχόπουλος μιλώντας για τον χρονοβόρο και κοπιώδη αγώνα να στηθεί έτσι η Βιβλιοθήκη, ώστε να φτάσει στην παγκόσμια βράβευση.

Συνδέοντας την ύπαρξη της Future Library  με την ανάγκη των βιβλιοθηκών και του κοινού για καινούρια βιβλία  είπε:

“Αυτό μας οδηγεί στο να είμαστε πιο ενεργοί. Ποια κακοδαιμονία μάς μαστίζει; Γιατί δεν κατανοούμε την ανάγκη των βιβλιοθηκών; Το πρόβλημά τους είναι η έλλειψη καινούριων βιβλίων. Χρειάζεται: εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών, δικτύωση, εκπαίδευση προσωπικού και οργάνωση. Απευθυνόμαστε για 20.000 βιβλία σε επιχειρήσεις όλης της χώρας. Έχουμε όρεξη για δουλειά!

Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για τη διαφοροποίηση του κόσμου σήμερα που σέρνεται πίσω από το άρμα της Τεχνολογίας, αφήνοντας την εικόνα να αντικαταστήσει τη λέξη, και το internet το διάβασμα των βιβλίων.

“Ο Δήμος είναι το κύτταρο της κοινωνίας και  τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες μόνο θετικά μηνύματα μπορούν να φέρουν σ’ έναν κόσμο  και σε μια εποχή σαν τη σημερινή” κατέληξε.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το παράδειγμα της Βέροιας, που πέτυχε το θαύμα της παγκόσμια βράβευσης με τη Βιβλιοθήκη της, τονίζοντας πως υπάρχει, πέρα από την Αθήνα και η άλλη Ελλάδα που εκπλήσσει πολλές φορές.

“Η ΚΕΔΕ ανταποκρινόμενη στην καμπάνια της Future Library θα βοηθήσει με 30.000 ευρώ. Αυτή θα είναι η αρχή. Στη σκοτεινιά των καιρών μας η ακτίνα είναι οι βιβλιοθήκες. Πρέπει να κατεβούμε κάποτε από το τρένο της Τεχνολογίας. Πρέπει κάποτε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι” ολοκλήρωσε.

Ζητώντας η Δέσποινα Βογιατζόγλου μια τελική τοποθέτηση από τον κάθε ομιλητή, ο Γιάννης Τροχόπουλος πρόσθεσε τη άποψή του να ενωθούν δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, ο Γιάννης Μπουτάρης να υπάρχουν στους δήμους ειδικά κονδύλια για τις βιβλιοθήκες και ο  Δημήτρης Παπαστεργίου να υπάρξει ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών με courier.

Παίρνοντας το λόγο η αντιδήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε τη σχέση της με τη βιβλιοθήκη από παιδί και τόνισε πως πρέπει κάποτε να μας απασχολήσουν και τα πνευματικά και όχι μόνο τα υλικά.

Οι προσκεκλημένοι, (ανάμεσά τους οι Δήμαρχοι Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και  Κατερίνης Κωνσταντίνος Κουκοδήμος), μαζί με όσους ήθελαν από το κοινό, ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων