Κόσμος

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, συνέχεια της μεγάλης απεργίας αύριο στη Γαλλία / Όργιο βίας από τις δυνάμεις καταστολής

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, στις επιτάξεις απεργών, αλλά και στην ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς και αποκλεισμούς μεταφορικών κόμβων, προετοιμάζοντας το αυριανό νέο μεγάλο απεργιακό ραντεβού σε όλη τη χώρα.

Ένα από τα επίκεντρα του αγώνα είναι το μεγάλο διυλιστήριο – λιμάνι του ομίλου «Esso» στην κοινότητα Φος-σιρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας. Ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, οι εργαζόμενοι της περιοχής θα βρεθούν και σήμερα στην πύλη του διυλιστηρίου για να σπάσουν την επίταξη που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, «τριών υπαλλήλων ανά βάρδια (…) ενόψει της επιδείνωσης του εφοδιασμού» στην περιφέρεια.

Χθες η μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς του διυλιστηρίου, που έγινε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής σε υποχώρηση. Οι εικόνες με τους αστυνομικούς που υποχωρούσαν, ήταν συγκλονιστικές και δείχνουν τη δύναμη του οργανωμένου λαού.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νόμο, που ξεκίνησε το απόγευμα, με διοργανωτές συνδικάτα εργαζομένων, μετατράπηκε σε ολονύκτια διαμαρτυρία.

 

 

Οι απεργίες εξάλλου συνεχίζονται εδώ και μέρες σε κλάδους, μετά από κάλεσμα μιας σειράς Ομοσπονδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια και Προβλήτες της CGT πραγματοποιεί 72ωρη απεργία μέχρι και αύριο, με αίτημα την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών ανατροπών που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν ενεργοποιώντας το αντιδραστικό άρθρο 49.3 του Συντάγματος, προκειμένου να αποφύγει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Χτες η συγκεκριμένη Ομοσπονδία ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις και για την Παρασκευή 24 Μάρτη, με στάση εργασίας από 11 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε μια σειρά μεγάλους τόπους δουλειάς σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Χημική Βιομηχανία κ.λπ.

Με στόχο την προετοιμασία της αυριανής απεργίας έγιναν αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πολλές πόλεις, όπως στο Μονπελιέ, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Ροκ.

Αντίστοιχες μάχες δίνονται σε όλες τις μεριές της χώρας, με στόχο η οργή για την αντιλαϊκή πολιτική να μετατραπεί σε παραπέρα ενίσχυση της πάλης.

Χτες το πρωί, απεργοί και εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων είχαν αποκλείσει όλους τους περιφερειακούς οδικούς άξονες που οδηγούσαν στη Ναντ, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στη δυτική Γαλλία.

Βορειότερα, στη βιομηχανική περιφέρεια της Ρουέν, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο αγωνιστικός αναβρασμός στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Παλουέλ, όπου σε προχτεσινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Για σήμερα έχουν ανακοινώσει συντονισμένες δράσεις με εργαζόμενους από τον τομέα του φυσικού αερίου και τα διυλιστήρια της περιοχής.

Επίσης στη Νορμανδία, χτες έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Διέππης, ενάντια στις νέες ανατροπές, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Σε κάλεσμα με το οποίο καλούσαν σε μαζικοποίηση του αγώνα για να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδικάτα του κλάδου τους τόνιζαν – όπως μετέδιδε στην ιστοσελίδα της η τοπική εφημερίδα «Paris Normandie» – ότι «οι εργαζόμενοι είναι τσακισμένοι και κουρασμένοι πολύ πριν φτάσουν τα 50 τους χρόνια (…) το τονίζουμε εδώ και 2 μήνες με τις απεργίες στον κλάδο, τις συνελεύσεις και τις συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των βαθμίδων και τομέων…».

Ρεσιτάλ καταστολής από τον «δημοκράτη» Μακρόν

Η κυβέρνηση Μακρόν επιδίδεται στη βία και την καταστολή, ενώ σε ένα ακόμα κρεσέντο “δημοκρατικότητας”, δηλώνει έτοιμη να εστιάσει στην προώθηση αλλαγών «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν «δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τη νύχτα της Δευτέρας 20/3 προς Τρίτη 21/3 δυνάμεις καταστολής έκαναν επέμβαση για να σπάσει η απεργία στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ντονζ (στα βορειοδυτικά). Τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από την επίθεση που δέχτηκε διαδηλωτής στο Παρίσι από αστυνομικούς, οι οποίοι μετά τον παράτησαν στο δρόμο…Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, η οποία ανατέθηκε στη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN), μετά τη μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα  του επίμαχου βίντεο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμαμέν διαβεβαίωνε χτες ότι τουλάχιστον 12.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι σε ετοιμότητα για την «τήρηση της τάξης» αύριο, μέρα 24ωρης απεργίας. Ο δε Λ. Νούνες, διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε «δυσανάλογη βία» από τους αστυνομικούς και μίλησε για «αντιδράσεις άδικες και αποσυνδεδεμένες από τη πραγματικότητα», παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών που έχουν γίνει από την περασμένη Πέμπτη.

Η χρήση βίας από την αστυνομία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους που καταγράφουν τα γεγονότα.

Σήμερα ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναμένεται να δώσει συνέντευξη, ενώ χτες έγινε σύσκεψη με στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, όπου διαμηνύθηκε ότι εντός 2-3 εβδομάδων θα παρουσιαστούν «προτάσεις» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων», με στόχο να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».

Δηλαδή, να αποφεύγονται οι αντιρρήσεις και κυρίως οι διαδηλώσεις. Λέγεται και δικτατορία του κεφαλαίου…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας