Θέματα Παιδείας Ρεπορτάζ Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας – Κλιμάκιο ΟΛΜΕ: Ενημέρωση για την αξιολόγηση / Τι πραγματικά επιχειρείται

Εκδήλωση – συζήτηση της ΕλΜΕ Ημαθίας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με ομιλητές τον Περικλή Παυλίδη, αναπληρωτή καθηγητή  του Παιδαγωγικού Τμήματος του  ΑΠΘ,  τον Νίκο Παπαχρήστο, οργανωτικό γραμματέα του ΔΣ της ΟΛΜΕ και τον Νεκτάριο Κορδή, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Πούλος αναφέρθηκε στο τοξικό κλίμα που δημιουργεί η αξιολόγηση, δίνοντας άμεσα τον λόγο στον πρώτο ομιλητή.

Ο Περικλής Παυλίδης ξεκίνησε από το έννοια της Εκπαίδευσης, που δεν νοείται χωρίς το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών, έργο το οποίο δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα αυτού του έργου επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Το έργο δεν είναι μετρήσιμο και η αξιολόγηση δεν είναι αυτονόητη.

Επιδιώκοντας να καταδείξει τι πραγματικά επιχειρείται με την αξιολόγηση, παρέθεσε τις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζει η αξιολόγηση σε ένα έργο πολυπρισματικό και πολύπλοκο, έργο υψηλής ευθύνης, με γνωσιακό, οργανωτικό και παιδευτικό χαρακτήρα,  με μεγάλη συναισθηματική συμμετοχή από τον διδάσκοντα, όπου στην πορεία της διδασκαλίας διαμορφώνονται παράλληλα και οι δύο , διδάσκων και διδασκόμενος.

Στο έργο του εκπαιδευτικού “εισβάλλουν” παράγοντες προβληματικοί, κοινωνικοί, ψυχολογικοί, οικονομικοί, που  καθορίζουν τη διδακτική πορεία και καθώς ο διδάσκων είναι μια προσωπικότητα ξεχωριστή κάθε φορά, το έργο  μπορεί να συντελεστεί μόνο, όταν   οι συναισθηματικές συνθήκες είναι ικανοποιητικές. Δεν μπορείς να εκβιάσεις κάποιον να είναι δημιουργικός.

Καθώς η τηλεόραση είναι μέσον προπαγάνδας και εξωραϊσμού της αξιολόγησης κρύβεται ο πραγματικός της  στόχος, που είναι  η μετάλλαξη της Παιδείας σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, οικονομικά και πολιτικά.

Εκφράζοντας επιφυλάξεις για το πόσο τα κριτήρια των συμβούλων θα είναι ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, αντικειμενικά και όχι αυθαίρετα, κατέληξε πως στο βάθος η αξιολόγηση είναι μηχανισμός χειραγώγησης, οδηγώντας στην τυπολατρία, κλείνοντας με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

Αύξηση της εμπιστοσύνης στον εκπαιδευτικό με παράλληλη αύξηση του κύρους του, στιβαρή εκπαίδευση, διορισμός και πορεία στην εκπαίδευση μόνο με έναν τίτλο και έλεγχος του εκπαιδευτικού έργου επί των όρων εργασίας,( γενικές συνελεύσεις, συνεργασία με συλλόγους γονέων).

Ο Νίκος Παπαχρήστος ξεκίνησε από το τι βιώνει ο εκπαιδευτικός τα τελευταία χρόνια, όπως την περικοπή του μισθού του κατά 40%, την απώλεια ενός κλιμακίου, πτώση αγοραστικής ικανότητας μισθού, κατάργηση υπερωριών, απώλεια αποζημίωσης για τις μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και φυσικά έντονο εργασιακό στρες από τις μετακινήσεις αυτές.

Η Υπουργός κατάφερε να διχάσει τον κλάδο ποικιλοτρόπως και σημαντικά με την απόκτηση τίτλων από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εξασφαλίζουν θέσεις όχι μόνο παιδαγωγικές, (Σύμβουλοι),αλλά και διοικητικέ,ς στα πρότυπα Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα νέο είδος εκπαιδευτικών τους “μοριοθήρες”!

Το μέτρο της αξιολόγησης μάλιστα θέλει να το εφαρμόσει πριν από τις εκλογές και έχει ξεκινήσει από τους νεοδιόριστους, προκειμένου να τους μονιμοποιήσει.

“Φτάσαμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις μηχανισμών ελέγχου, που ξεκίνησαν με την αυτοαξιολόγηση και περνούν τώρα στην αξιολόγηση,  με τεχνάσματα που θα τα καταργήσουμε στην πράξη” κατέληξε ο Νίκος Παπαχρήστου.

Ο Νεκτάριος Κορδής εξήγησε πως με την αξιολόγηση επιχειρείται η συρρίκνωση της Δημόσιας Παιδείας και η ιδιωτικοποίηση της 3ης βαθμίδας της.

Το σχολείο αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και οι μαθητές σαν πελάτες. Εκείνοι που πλήττονται πρώτοι είναι οι νεοδιόριστοι που πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Όπου εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα παραμερίστηκαν οι παιδαγωγικές αρχές και αυξήθηκε το πελατειακό κράτος.

“Θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα  απέναντι σ’ αυτό το ζοφερό ταξικό σχολείο. Σαράντα χρόνια πολεμούσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν είναι ένας απλός αγώνας. Είναι ένας αγώνας για τη Δημοκρατία. Η Ομοσπονδία θα τον κερδίσει” ολοκλήρωσε ο Νεκτάριος Κορδής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ερωτήσεις αλλά υπήρξαν και αρκετές τοποθετήσεις.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας