Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Συνέντευξη Τύπου Υγειονομικών Ημαθίας: «Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους – Όχι στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ»

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Νοσοκομείο της Βέροιας

Η θωράκιση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ,  με πλήρη στελέχωση μόνιμων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης ιατρών και υγειονομικού προσωπικού, με κάλυψη θέσεων εργασίας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νομού, καθώς και άλλα τρέχοντα προβλήματα της Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023,  σε κεντρικό καφέ της Βέροιας,  εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων  του Νοσοκομείου  Βέροιας,  του ΕΚΑΒ και των γιατρών  ΕΙΝΚΥΝΗ, ενόψει και της από πλευράς τους προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας,  το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μαρτίου,  μπροστά  στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Το πάνελ της συνέντευξης πλαισίωσαν οι:  Γιώργος Καρτσιούνης – Πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΝΗ,  Ευπραξία Τσιούτσια – Γραμματέας του Συλλόγου ΠΦΥ Ημαθίας, Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος – Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας, Ηλίας Νοβάκης – Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βέροιας και Βασίλης Κωνσταντινόπουλος – Μέλος του ίδιου σωματείου.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κ. Καρτσιούνης  διάβασε την ανακοίνωση σχετικά με την κινητοποίηση της 29 Μαρτίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα αιτήματα του κλάδου των υγειονομικών που διεκδικούν πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας με μόνιμες προσλήψεις, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης Ιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δομές Υγείας, όπως και την άνευ όρων μαζική μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών.

Ως τραγικό παράδειγμα ανέφερε την έλλειψη αναισθησιολόγων, των οποίων ο αριθμός μειώθηκε δραματικά. Παράλληλα ζητούν να φύγουν οι εργολάβοι της σίτισης και της καθαριότητας από τα νοσοκομεία, πλήρη επάνδρωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό και οπωσδήποτε καθολική ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με πληρωμή των αντίστοιχων επιδομάτων.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος των γιατρών ΕΙΝΚΥΝΗ μίλησε για την ανάγκη γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών και εφημεριακών αποζημιώσεων  των Ιατρών, ώστε να μην εξαναγκαστεί ο πολίτης να πληρώσει πανάκριβα το αγαθό της Υγείας που οφείλει να είναι δωρεάν, κάτι που προωθείται σαφέστατα μέσα από το πρόσφατο σχετικό νομοσχέδιο – «Ταφόπλακα», όπως το χαρακτήρισε για τη Δημόσια Υγεία.

«Αυτό το επιτελικό Κράτος είναι πολύ αποτελεσματικό για την προστασία των κερδών των λίγων, αλλά επιλεκτικά ανίκανο για την προστασία της ζωής των πολλών», κατέληξε ο κ. Καρτσιούνης και αναφέρθηκε συνειρμικά, με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, στην επικινδυνότητα που παράγει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σε όλους τους τομείς του Δημοσίου.

Μιλώντας ακολούθως η κ. Τσιούτσια αναφέρθηκε στα τρέχοντα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ Βέροιας και Νάουσας), με πρώτο και κύριο την υποστελέχωση, ελλείψει κυρίως μικροβιολόγων και ακτινολόγων ιατρών, τη στιγμή που μέσα από πρόσφατες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ οι μονάδες έχουν πλήρη και άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το «ναυάγιο» του θεσμού του προσωπικού ιατρού, στην πράξη, με την εξωφρενική αντιστοιχία του ενός ιατρού αναφοράς σε 2000 ασθενείς του πληθυσμού!

Εστιάζοντας στη συνέχεια στο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών είπε χαρακτηριστικά: «Οι ιατροί  που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας σήμερα είναι γενικοί γιατροί και καλούνται να στελεχώσουν και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Βέροιας, τα αντίστοιχα του Δήμου Νάουσας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ενώ ταυτόχρονα να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο της Βέροιας και κάποιες μέρες στο Κέντρο Υγείας της Αλεξάνδρειας. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο πληθυσμός».

Ο κ. Παπαστεργιόπουλος με τη σειρά του αναφέρθηκε στο σοβαρό και επικίνδυνο θέμα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, κάνοντας και αυτός παραλληλισμούς με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αντιστοιχίζοντας χαρακτηριστικά προβλήματα με εκείνα των συνδικαλιστών του ΟΣΕ, ενώ υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων και των επικουρικών. «Μπορεί τα αιτήματά μας να φαίνονται συντεχνιακά, όμως αφορούν το σύνολο της ζωής των πολιτών», τόνισε.

Ο κ. Νοβάκης, εν συνεχεία μίλησε για το μόνιμο πρόβλημα υπολειτουργίας του ΕΣΥ από χρόνια, εστιάζοντας και αυτός στο οξύμωρο του γεγονότος ότι ενώ σήμερα έχουν επιτέλους προχωρήσει οι υποδομές, και οι εξοπλισμοί, όπως η επέκταση της πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας, η εγκατάσταση κλιματισμών όλου του κτιρίου, τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κλπ, ωστόσο η υποστελέχωση παραμένει, καθιστώντας πολλές κενές θέσεις εργασίας άγονες, μη παρέχοντας κίνητρα ποιότητας ζωής η Κυβέρνηση στους γιατρούς, ώστε να θέλουν να επανδρώσουν τον Δημόσιο και να στρέφονται αναγκαστικά εξαρχής στον ιδιωτικό τομέα.

«Το αναισθησιολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Βέροιας έχει 6 θέσεις και σήμερα είναι μόνο ένας με μόνιμη θέση. Ο Διευθυντής», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μίλησε για την επιτακτική διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, πάση θυσία, ως εκ των ουκ άνευ, κάτι που όπως σημείωσε, αναγνωρίζουν δημόσια και ανοιχτά μέχρι και οι προσκείμενοι συνδικαλιστές της ΝΔ.

Την ανάγκη αυτή, όπως είπε, πιστοποίησε η πανδημία που απέδειξε ότι τόσο σοβαρές κρίσεις δεν μπορεί να  είναι διαχειρίσιμες παρά μόνο από Κρατικές Δομές Υγείας. Επίσης μίλησε εμφατικά για την ανάγκη ένταξης του κλάδου των εργαζομένων της Υγείας, ιατρονοσηλευτών και διοικητικών, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με αξιώσεις πραγματικής ασφάλισης και όχι σαν την επίπλαστη που επαγγέλλεται και προεξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση,  με αύξηση του επιδόματος με επιπλέον 50€.

 Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων