Περιβάλλον Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παγκόσμια Ημέρα Νερού / Η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ την τίμησε με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Μέρες της λίμνης”

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα αλλά και Ημέρα της Ποίησης και της Άνοιξης, σηματοδοτώντας και τα τρία τους άρρηκτους δεσμούς που τα συνδέουν και τα εντάσσουν σ’ έναν από τους ωραιότερους κύκλους της ζωής.
Αυτήν τη σχέση ανάμεσα στα τρία τόνισε και ο Χάρης Κουρουζίδης προλογίζοντας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ,  σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ, για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, προβάλλοντας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Μέρες της λίμνης”, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών .
Για το θέμα του ντοκιμαντέρ μίλησε και η σεναριογράφος της ταινίας, η Χαρά Φράγκου, δηλώνοντας πως η η δουλειά για να τελειώσει το ντοκιμαντέρ ήταν χρονοβόρα και κοπιαστική, αφού προϋπέθετε έρευνα και συστηματική συνεργασία όλων, για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο βραβεύθηκε.
.

.
Τονίζοντας τη σημασία του νερού για κάθε τόπο και  επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει την αξία του η πόλη μας που διαθέτει πολλά νερά, προβλήθηκε η ταινία.

Η σεναριογράφος με μεγάλη εμπειρία, μετά από προηγούμενη συνεργασία της με την ΕΡΤ, πέρασε τώρα σε ανεξάρτητες παραγωγές συνεργαζόμενη άψογα – όπως τα μέλη μιας ορχήστρας, όπως είπε –  με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας
Βασικό χαρακτηριστικό της ταινίας η προσέγγιση του θέματος με μια οπτική απλή και ανεπιτήδευτη, που αναδείκνυε από τη μια την ομορφιά του σπάνιου υγροβιότοπου της Κερκίνης κι από την άλλη τη ζωή των ανθρώπων εκεί, που έχουν γίνει ένα με τον χώρο.
.
.
Τα πουλιά της Κερκίνης, πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί και τόσα άλλα, αποδόθηκαν μέσα στο περιβάλλον τους με έναν ευαίσθητο φωτογραφικό φακό σε στιγμές απόλυτης φυσικότητας, αλλά και οι άνθρωποι, λαϊκοί, μίλησαν για την καθημερινότητά τους, για τις δυσκολίες του τόπου, με τον οποίο όμως έχουν δεθεί απόλυτα και αμετάκλητα μαζί του.
Πρωταγωνιστής και οδηγός στη ροή της ταινίας ο Παναγιώτης Χατζηγιαννίδης, φύλακα στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης,  άνθρωπος που έζησε τη λίμνη χρόνια και μπορούσε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτήν.
Σημαντική αναφορά έγινε και στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το λιβάδι που δακρύζει”, που γυρίστηκε εκεί, με ένα μικρό χωριό με πλίνθους που έχτισε ο σκηνοθέτης για το γύρισμα και έκανε τη λίμνη γνωστή στο Πανελλήνιο με χιλιάδες επισκέπτες μετά την προβολή της ταινίας.
.
.
Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Βραβείο της W.W.F. «Άνθρωπος και περιβάλλον» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2017. Το σενάριο της Χαράς Φράγκου σκηνοθετήθηκε επάξια από την Πανδώρα Μουρίκη με μουσική που παρέπεμπε στον ντόπιο ποντιακό πληθυσμό.
Στο τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον Παναγιώτη Χατζηγιαννίδη, που ήταν παρών στην προβολή της ταινίας, να απαντάει σε οποιαδήποτε απορία του κοινού.
.
Φωτογραφίες: faretra.info
.
banner-article

Ροη ειδήσεων