Ελλάδα

Πανελλαδική πανεργατική απεργία σήμερα / “Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί”

Απεργούμε! Διαδηλώνουμε σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας! Βροντοφωνάζουμε πως οι ζωές μας δεν είναι «κόστος». Λέμε «ως εδώ» στην πολιτική που θυσιάζει όλες τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους!

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία να αποτελέσει νέο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μπαίνουν, μαζί με εκείνες για να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, όλες οι αγωνίες των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της ζωής τους, όπως για ασφαλείς υποδομές, για αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία, για τα σχολεία και τις σχολές, τα νοσοκομεία κ.ο.κ.

Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών πρωτόγνωρης μαζικότητας που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες: Των συλλαλητηρίων που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σε πολλές πόλεις, των καθημερινών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, της απεργιακής κινητοποίησης και των πολύ μαζικών συγκεντρώσεων που έγιναν την Τετάρτη 8 Μάρτη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να ξεχαστούν ή να συγκαλυφθούν οι αιτίες του, βλέπουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους που συντρίβεται στις μυλόπετρες του κέρδους πρόσθετους λόγους να πάρουν θέση στον αγώνα.

 

Για τηνΑθήνα, οι προσυγκεντρώσειςέχουν οριστεί στις 10.45 π.μ. σε Κάνιγγος, Προπύλαια, Ομόνοια και στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.

Για τη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., ως εξής: Τσιμισκή με Αριστοτέλους: σωματεία στον Κλάδο του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών. Πλατεία Άθωνος: σωματεία στον Κλάδο των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας, λοιπών σωματείων του Ιδιωτικού Τομέα. Καρόλου Ντήλ – Ερμού: σωματεία στον Κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Πλατεία Αγ. Σοφίας: σωματεία στον Κλάδο της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Δεμένα θα μείνουν την Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Με βάση την απόφαση της ΠΝΟ, η απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει στις 00.01 την Πέμπτη και θα λήξει τα μεσάνυχτα. Σε στάσεις εργασίας, για την διευκόλυνση των απεργών στις απεργιακές κινητοποιήσεις, προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΠΑΜΕ: Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία!

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απευθύνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

«Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί! Να δυναμώσει ο αγώνας για: σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας» προσθέτει το ΠΑΜΕ.

Σε κλείσιμο καταστημάτων την Πέμπτη και σε μαζικές συμμετοχές στις απεργιακές συγκεντρώσεις προχωρούν Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών. «Η οργή γίνεται αγώνας! Δεν είναι η ώρα της σιωπής! Είναι η ώρα της φωνής και του ξεσηκωμού. Την Πέμπτη αφήνουμε την δουλειά και κατεβαίνουμε στον δρόμο» τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

«Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε οργανωμένη δύναμη για να ξεμπροστιάσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ζωής μας» τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας. Το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα δώσουν και οι μαθητές με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας