Ελλάδα Εργασιακά Κοινωνία Πολιτική

Απεργία! Χιλιάδες στους δρόμους! Τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι οργής και ξεσηκωμού

Χιλιάδες λαού σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ ήδη προγραμματίστηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου στο Σύνταγμα για το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Ήταν μια τεράστια συγκέντρωση που διέσχιζε την Πανεπιστημίου και την Αμαλίας ενώ  η κεφαλή της είχε φτάσει πλέον στα γραφεία της Hellenic train.

Αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, φοιτητές και μαθητές με τους Συλλόγους τους, γυναίκες με μικρά παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας κλιμάκωσαν τον αγώνα τους για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές.

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», φώναξαν οι διαδηλωτές κάθε ηλικίας.  «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες πότε, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»..

Νωρίτερα στα Προπύλαια μίλησαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Θ. Θεοδωρόπουλος εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας.

Ενώ όσο οι μεγάλες προσυγκεντρώσεις έφταναν στο χώρο ακουγόταν από τα μεγάφωνα το νέο τραγούδι του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί»: «Πες στους δικούς μου ότι θα αργήσω απόψε. Ένα θα γίνω με τις ράγες και τους καπνούς. Το τελευταίο εισιτήριο κόψε, για αυτό το τρένο που θα αγγίξει τους ουρανούς»…

Απεργούμε! Διαδηλώνουμε σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας! Βροντοφωνάζουμε πως οι ζωές μας δεν είναι «κόστος». Λέμε «ως εδώ» στην πολιτική που θυσιάζει όλες τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους!

 

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία αποτελεί νέο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μπαίνουν, μαζί με εκείνες για να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, όλες οι αγωνίες των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της ζωής τους, όπως για ασφαλείς υποδομές, για αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία, για τα σχολεία και τις σχολές, τα νοσοκομεία κ.ο.κ.

Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών πρωτόγνωρης μαζικότητας που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες: Των συλλαλητηρίων που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σε πολλές πόλεις, των καθημερινών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, της απεργιακής κινητοποίησης και των πολύ μαζικών συγκεντρώσεων που έγιναν την Τετάρτη 8 Μάρτη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να ξεχαστούν ή να συγκαλυφθούν οι αιτίες του, βλέπουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους που συντρίβεται στις μυλόπετρες του κέρδους πρόσθετους λόγους να πάρουν θέση στον αγώνα.

Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Με βάση την απόφαση της ΠΝΟ, η απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει στις 00.01 την Πέμπτη και θα λήξει τα μεσάνυχτα. Σε στάσεις εργασίας, για την διευκόλυνση των απεργών στις απεργιακές κινητοποιήσεις, προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί! Να δυναμώσει ο αγώνας για: σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας» τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε οργανωμένη δύναμη για να ξεμπροστιάσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ζωής μας» τονίζει  η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας