Κόσμος Οικονομία Σκίτσα Χιουμοριστικά

Η Silicon Valley Bank έπεσε / Οκτώ σκίτσα για τη νέα χρηματοπιστωτική κρίση που ξυπνά μνήμες από το 2008

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε ο 80χρονος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να κατευνάσει τον πανικό των καταθετών και της αμερικανικής αγοράς μετά την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank. «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», πρόσθεσε. Ωστόσο, η νέα διαφαινόμενη χρηματοπιστωτική κρίση λαμβάνει μέρα με τη μέρα διαστάσεις και ξυπνά μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, είχε φροντίσει να πουλήσει μετοχές της τράπεζας του αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων δύο εβδομάδες πριν από την πτώχευσή της. Και βέβαια σε κάθε αναμπουμπούλα ένας είναι αυτός που χαίρεται και συνήθως… τρολάρει: ο Ίλον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter, της Tesla Motors και της SpaceX δήλωσε «ανοιχτός στην ιδέα» της εξαγοράς της SVB. Στους πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης είναι και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ποιους θα σώσει: τους καταθέτες ή τις τράπεζες; Το μόνο βέβαιο, όπως γράφει ο Δημήτρης Λένης στο Κοσμοδρόμιο, αυτή η κρίση έχει παρελθόν και μέλλον

Σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο εμπνέονται από την κατάρρευση της Silicon Valley και τη νέα κρίση του καπιταλισμού:

Από Rahma Cartoons (Τουρκία)
-Παιδιά, άκουσα ότι η κατάρρευση της SVB δεν θα επηρεάσει τον κλάδο μας.
-Αυτό μάλιστα, είναι μια ανακούφιση
Μαριάν Καμένσκι (Αυστρία)
Του Άλεξ φαλκό Τσανγκ (Κούβα)
«Ψυχραιμία»
Αρχές: «Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», Παρκ Γιονγκ-Σέοκ (Νότια Κορέα)
«Μπορώ να κρατήσω τα μπόνους μου», Ρ.Τζ. Μάτσον (ΗΠΑ)
«Να σου πω από τότε που μπλέξαμε με τράπεζες για τη μισθοδοσία μας σκέφτομαι να καταφύγω σε πιο αναλογικά μέσα για να έχω χρήματα», Αλφρέδο Μπότα-Ερβάς (Ισπανία)
Τζον Σ. Πρίτσετ (ΗΠΑ)

kosmodromio.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων